00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Вијести

04. октобар, 2019.

У четвртак обиљежавање 24 године од страдања Срба у 3ападној Крајини

У 11.30 часова бићe служен парастос у капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду, након чега ће бити положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице, одлучено је на сједници Пододбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је данас одржана у Мркоњић Граду.

У 12.30 часова вијенци ће бити положени и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске.

 

Обраћање званичника планирано је у 12.45 часова.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

Подели: