00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

14. јун, 2019.

Чиста енергија- Соларна Пецка!

 Шта је Соларна Пецка?

“Соларна Пецка” је иницијатива коју су покренули Центар за животну средину и Центар за посјетиоце Пецка, а циљ кампање је довести чисту и одрживу соларну енергију у село Пецка, кроз модел грађанског учешћа и заједничког улагања.

Ово је њихова прича….

Постоји један чист извор енергије, одржив и доступан свима, који не утиче на климатске промјене, не загађује ваyдух или воду, и који нема негативан утицај на наше здравље и нашу животну средину. То је соларна енергија.

Постоји одржив начин производње топлине и електричне енергије из обновљивих извора енергије, отворен, партиципативан, локалан и приступачан свима. То је грађанска енергија.

Постоји село између планина гдје извире ријека Сана, обдарено сунцем и природним чудесима, које је дом добрих и вриједних људи. То је Пецка.

Постоји један пројекат који жели да доведе људе, добробит, одрживост и развој у Пецку, чинећи село еколошки прихватљивијим и приступачнијим, како би у њему могли сви да уживају; пројекат који промовише и подучава о вриједности природе и руралне заједнице. То је Центар за посјетиоце Пецка.

Постоји једна невладина организација која већ 20 година ради у области заштите природе и животне средине у Босни и Херцеговини, одлучна да подстиче декарбонизацију и енергетску транзицију бх. друштва и усмјери га према ефикаснијој, одрживој и децентрализираној производњи и потрошњи енергије, заснованој на потенцијалима одрживих извора енергије БиХ, као што су сунце и вјетар. То је Центар за животну средину (ЦЗЗС).

Постоји и начин да се све ово споји, а то је соларна енергија у Пецки у оквиру пројекта руралног одрживог туризма, заједно са локалном заједницом, поштујући њихову животну средину, промовишући заштиту природе и биодиверзитета, те доприносећи одрживом развоју и глобалним изазовима климатских промјена. То је иницијатива “Соларна Пецка”.

Центар за посјетиоце Пецка и ЦЗЗС удружили су снаге са грађанима из цијеле БиХ, Европе и свијета, људима којима је стало до здравих животних услова и живота без загађења ваздуха или воде.

Зато су покренули ову кампању заједничког улагања преко које пружају прилику грађанима да учествују у овом пилот пројекту грађанске соларне енергије и одрживог развоја руралне заједнице у БиХ.

Циљ кампање: 6.000 долара

Циљ кампање је уградња система соларних колектора и панела за производњу топлине и електричне енергије на крову Центра за посјетиоце Пецка који се налази у истоименом селу надомак Мркоњић Града.

Минимални износ који овом кампањом желе да скупе је 3.000 долара, што ће  омогућити да инсталирају соларне колекторе за загријавање 300 литара воде.

Циљани износ од 6000 долара омогућио би инсталирање и дијела фотонапонских панела који производе струју.

За инсталирање комплетног система (5,4 kWp)   ) на кров Центра за посјетиоце и реализацију идеје потребно је укупно 13.000 долара, што је крајни циљ. Уколико га не постигну овом првом кампањом, реализоваће га додатним акцијама и кампањама.

Зашто бити дио кампање?

Многи су разлози због којих је вриједно бити дио ове кампање и омогућити соларну енергију у Пецки, с обзиром на то да енергетска самопроизводња и потрошња из одрживих извора енергије значи и еколошку (мање утјецаја на животну средину, повећану одрживост) и економску корист (смањени трошкови за енергију).

То се директно преводи у друштвену корист за локалну заједницу, како у смислу више финансијских ресурса за активности развоја заједнице, тако и више глобалне одрживости за Центар за посјетиоце и његове пројекте у заједници, укључујући побољшање енергетске самосталности и сигурности центра и самог села (чинећи их отпорнијим на климатске промјене).

Вјерују да је овај пројекат врло важан за наше друштво, јер представља примјер добре праксе:

– Локални бизнис одрживог руралног развоја, који промовише иновативне, алтернативне и одрживе дјелатности, те нове пословне моделе у руралним заједницама,

– Prosuming  (самопроизводња и потрошња енергије из одрживих извора), који потиче развој одрживе производње енергије из обновљивих извора, у рукама грађана, у БиХ,

– Crowdfunding (заједничко улагање), који промовише укључивање и директно учешће грађана у рјешењима социјалних питања заједно с организацијама цивилног друштва, путем алтернативних модела финансирања.

Можете и ви бити дио ове иницијативе, укључите се и допринесите овој кампањи! Придружите се и донесимо заједно сунце у Пецку!

Подржи Соларну Пецку!

Подели: