00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

12. децембар, 2016.

Извјештај са друге сједнице Скупштине општине

Друга сједница Скупштина општине Мркоњић Град са 24 тачке дневног реда одржана је 5. децембра, уз присуство 25 одборника. Прије почетка расправе Марионела Шарац именована је за замјеника начелника општине, након чега је положила свечану заклетву.

У наставку засједања одборници су са 18 гласова ''за'' и 7 ''уздржаних'' гласова нацрт буџета за 2017. годину у износу 10.250.000 КМ, те са 18 гласова ''за'' и 7 ''уздржаних'' гласова одлуку о ребалансу буџета за текућу годину у износу 12.250.000 КМ, који је за 5,42 одсто већи од плана.

Нацртом буџета за 2017. годину је 9.514.000 КМ распоређено за расходе за одређене намјене, 666.000 КМ за отплату кредита, док је 70.000 КМ намијењено за средства резерви.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да буџет за 2017. годину има развојни карактер и да је стабилан.

"Реално је што је мањи за два милиона у односу на претходну годину, јер сада немамо око 1,5 милиона КМ кредитних задужења и око 500.000 марака које смо добили по основу разних пројеката. Надам се да ћемо и току 2017. године имати таквих пројеката и да ћемо добити финансијска средства у буџет за одређене пројекте и да ће усљед тога бити ребаланс буџета ићи навише", рекла је Аничићева.

Одборници су са 18 гласова ''за'' и шест уздржаних гласова  усвојили нацрт одлукуе о утврђивању  стопе за опорезивање непокретности на територији општине  за 2017. годину  као и  нацрт одлуке о висини непокретности на подручју општине Мркоњић Град по зонама за потребе утврђивања пореза на непокретности у 2017. години. Стопа која ће се примјењивати за опорезивање непокретности на територији општине  износи   0,18 одсто за земљиште и грађевинске објекте и 0,10 одсто за непокретности на којима се непосредно обавља производна дјелатност.

За утврђивање вриједности непокретности територија општине Мркоњић Град се дијели на осам зона и то пет градских зона, једна приградска и двије сеоске зоне, које припадају ванурбаном подручју и њихов обухват регулисан је Одлуком о мјесним заједницама. Приградска зона обухвата дијелове насеља која нису обухваћена градским зонама, а то су Подоругла и Брдо.

Приједлог Одлуке о измјени и допуни Одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене Туристичко-рекреационог центра ''Балкана'' Мркоњић Град одборници су усвојили са18 гласова ''за'' и 'шест ''уздржаних'' гласова . Измјена у овој Одлуци односи се на плански период и исти се доноси на период од 10 година. Такође се утврђује и забрана грађења за нову изградњу на простору или дијелу простора за који се израђује Зононг план, као спроведбени документ просторног уређења, до доношења одлуке о усвајању овог Плана.

Такође са18 гласова ''за'' и шест ''уздржаних'' гласова усвојен је и нацрт одлуке о Зонинг плану подручја посебне намјене Туристичко-рекреационог центра ''Балкана општине Мркоњић Град и излагања на јавни увид. Елаборат нацрта Плана израђен је у ЈУ Институ за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске и састоји се од текстуалног и графичког дијела.

Нацрт одлуке о приступању изради измјене дијела Регулационог плана Центар Мркоњић Град за изградњу Парка и Трга краља Петра I Карађорђевићаодборници су усвојили једногласно.  Планом се обухвата дио територије од 20м².

Нацрт одлуке о просторном плану општине Мркоњић Град 2016-2036. година, као и приједлог одлуке о усвајању Плана заштите од пожара општине Мркоњић Град одборници су усвојили једногласнио.

Једногласно је усвојен у нацрт одлуке о стипендирању студената првог циклуса на високошколским установама у школској 2016/2017.години.

Са 18 гласова ''за'' и шест ''уздржаних'' гласова одборници су усвојили Приједлог одлуке о кориштењу кредитних средстава револвинг фонда Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Овом одлуком одобрава се кориштење кредитних средстава за реализацију пројекта водоснабдијевања села Дабрац у износу од 100.000КМ.

Приједлог одлуке о измјени одлуке о организовању и усклађивању пословања ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'' Мркоњић Град одборници су усвојили једногласно. Одлуку је било потребно донијете обзиром да је ступио на снагу Закон о предшколском васпитању и образовању, те је било неопходно извршити и измјену ове одлуке.

Нацрт одлуке о висини боравишне таксе, као и нацрт Програма рада Скупштине општине Мркоњић Град за 2017. годину одборници су једногласно усвојили.

Према нацрту боравишну таксу у висини од 2,00 КМ, по сваком оствареном ноћењу, плаћају домаћи и страни држављани који се изван свог мјеста пребивалишта користе услугама ноћења у угоститељском објекту за смјештај на подручју општине Мркоњић Град. Док боравишну таксу у паушалном износу плаћају угоститељи који пружају услуге смјештаја у кући за одмор, апартману и собама за изнајмљивање, гдје износ боравишне таксе за ове категорије износи 25 КМ за сваки лежај за годину дана.

Одборници су разматрали и Извјештај о остварењу годишњег плана имплементације стратегије развоја општине Мркоњић Град 2014-2024. у 2015. години, који су усвојили са 18 глсова ''за'' и пет ''уздржаних'' гласова.

Координатор тима Томислав Тодоровић одборницима је представио извјештај и упознао их са оствареним резултатима у 2015.години.

''У 2015. години  планирана је реализација 42 пројекта у износу од 5.353.000КМ, док је реализован   41 пројекат у укупној вриједности од 2.087.652КМ, што говори да је испуњеност финансијског оквира на годишњем нивоу 39 одсто'', рекао је Тодоровић. Он је истакао да је до одступања у финансијским оквирима дошло је због недовољних средстава из екстерних извора финансирања, без којих није могуће реализовати одређене пројекте.

Тодоровић је подсјетио да је реализација пројеката у највећој мјери ослоњена на буџет, што показује  проценат од 72 одсто од оствареног финансијског оквира у 2015.години.

У погледу кључних приоритета и фокуса за претходну годину, општина Мркоњић Град је реализовала неколико значајних пројеката од значаја за привредни амбијент као што су: успостављање друге фазе ''Пословна зона Подбрдо'', успостављање хладњаче на Котору за пољопривредне произвођаче, припрема документације за реконструкцију Ватрогасног дома и набавку ватрогасног возила, као и пакет подстицајних мјера који стимулише активности привредника и нова запошљавања.

Информацију о експолоатацији природних ресурса на подручју општине Мркоњић Град одборници су усвојили са 18 гласова ''за'' и шест ''уздржаних'' гласова.

Одборници су једносгласно усвојили годишњи Програм рада предшколске установе за радну 2016/2017. годину ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'' Мркоњић Град, као и Извјештај о раду ове установе за 2015-2016. годину, Информацију о раду основних школа на подручју општине Мркоњић Град у школској 2015-2016. години, те Информацију о раду ЈУ Гимназија у школској 2015/2016. години.

Иформација о раду ЈУ Машинска школа за школску 2015/2016. годину и упис ученика у школској 2016/2017. години усвојена је са 23 гласа ''за'' и једним ''уздржаним'' гласом.

Подели: