00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

06. април, 2017.

Историјски час „Да се не заборави –највећа масовна гробница у Републици Српској“

О овој теми говорили су: предсједник  Организације  породица заробљених и погинулих  бораца и несталих  цивила РС Недељко Митровић, професор историје Предраг Кокеза и предсједник СО Мркоњић Град.

Присутним грађанима на почетку је приказан је филм „КОНТИНУИТЕТ ЗЛОЧИНА“ по сценарију и режији Мирослава Станковића, који приказује какве ствари су се дешавале српском народу у континуитету од данашњег Мркоњић Града до  његове прошлости  и прошлости  Босне и Херцеговине.

У филму је приказан период последње деценије ХХ вијека, када су се грађани Мркоњић Града налазили  у избјеглиштву. У том периоду масовна гробница на православном гробљу је прави доказ злочина, као и период  повратка избјеглог становништва  у свој разорен град. 

Дио филма иде од средњовјековне босанске државе, преко Кулина бана до данашњих дана гдје је Мркоњић Град описан као мјесто лијепе будућности које треба видјети као туристичку дестинацију, кроз прелијепе шуме, изворе и планинске пашњаке.

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ !

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на тринаест западнокрајишких  општина Републике Српске, у септембру и октобру  1995. године, протјерано је са својих  вјековних  огњишта више од  120 000 Срба.

Након што је Република Српска поново преузела подручје  општине Мркоњић Град,  у православном   гробљу, пронађена  је највећа масовна гробница са тијелима 181 звјерски убијеног Србина, међу којима 10 жена , 71 цивил, 97 припадника ВРС 3 припрадника МУП-а, а у мањим гробницама пронађено је 176 тијела

Подели: