00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Вијести

02. август, 2019.

Прослављена крсна слава општине Свети пророк Илија

Славској церемонији су присуствовали бројни гости, међу којима и  предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, посланик у Народној скупштини   Зоран Tегелтија, градоначелник Добоја Борис Јеринић, начелници појединих општина, те ратни командант 11. мрњкоњићке лаке пјешадијске бригаде генерал Радован Илић.

Цвијановићева је поручила да је Српска сигурно мјесто за живот, да треба цијенити слободу и развијати Републику.

"Република Српска је једино сигурно мјесто за нас, за наше животе и за оно што желимо да остваримо. Српска је исто тако једино сигурно мјесто за оно што желимо из прошлости да заштитимо", рекла је Цвијановићева. Она је изразила задовољство што је имала прилику да присуствује овом догађају, истичући да је дуги низ година веже сарадња са општином Мркоњић Град.

Истакла је да се ова власт Српске увијек труди да води рачуна о својим локалним заједницама и да излази у сусрет потребама становништва, те напоменула да су на тај начин реализовани и бројни пројекти у Мркоњић Граду. Такође је подсјетила да је становништво Мркоњић Града имало тешку ситуацију током и након рата, да су искусили избјеглиштво и масовна страдања.

"Знајући да носе тако тешко насљеђе и искуство, морала је Влада и све републичке институције и сви ми заједно да на неки посебан начин искорачимо према потребама овог становништва", додала је она.

Цвијановићева је напоменула да републичке институције не могу ништа посебно урадити ако немају добру сарадњу са локалним властима, односно ако нема активне локалне структуре која зна да дефинише потребе становништва.

"Вјерујем у наше локалне заједнице и знам да ће и Мркоњић Град заједно са осталима корачати напријед", рекла је предсједница Српске.

Начелница општине Дивна Аничић изјавила је да је ова локална заједница у протеклој години реализовала 56 великих и значајних пројеката на које је утрошено 5,5 милиона КМ.

"Ако је буџет општине Мркоњић Град 10 милиона КМ, онда то, заиста, није мало за капиталне пројекте на подручју ове општине", рекла је Аничићева. Она је истакла да ова средства нису обезбијеђена само из буџета Мркоњић Града, већ и захваљујући републичким установама, кабинету предсједника и премијера Републике Српске.

Посебно је изразила  захвалност предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић за све оно што чини за Мркоњић Град.

Ратни командант 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, генерал Радован Илић рекао је да је Илиндан прилика и да се обиљежи Дан ове бригаде која је у одбрамбено-отаџбинском рату прошла врло тежак пут, укључујући сва ратишта.

"На том ратном путу, нажалост, остао је дио наших сабораца којих се сваке године морамо сјећати", истакао је Илић и додао да је Илиндан и прилика да се људи подсјете на оно шта је 11. мркоњићка лака пјешадијска бригада урадила за Републику Српску као нашу отаџбину.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је да је од ове године Мркоњић Град одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ припао Епархији бихаћко-петровачкој.

"Мркоњић Град је увијек помагао ову епархију, без обзира што јој није припадо", истакао је Сергије.

Након славског обреда, више хиљада Мркоњићана који су присуствовали обиљежавању славских свечаности,  наставило је славље уз наступ пјевачице Снежане Ђуришић.

У оквиру свечаности поводом обиљежавања славе општине и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде - Светог пророка Илије у јутарњим часовима служен је  парастос за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка и положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске.

Дан раније је у Културном центру “Петар Кочић”  одржана је Илинданска смотра фолклора.

Подели: