00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Вијести

01. август, 2019.

Слава општине- Служен парастос за погинуле борце

Представници општине и Борачке организације положили су вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Централно спомен- обиљежје на Тргу српских бораца. 


Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да је 11. мркоњићка пјешадијска бригада била јуначка и витешка, те да је заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова дала немјерљив допринос у стварању Републике.

"Према мом, а и према мишљењу других, она спада у једну од бољих бригада Војске Републике Српске јер је извршавала све постављене задатке на ратиштима у цијелој Републици", истакао је Милетић.

У Мркоњић Граду је послије протеклог одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих гробница у Републици Српској са 181 тијелом жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона KМ.

Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић поново је са мјеста гђе је пронађена масовна гробница апеловала да Тужилаштво БиХ коначно процесуира злочине који су почињени у овом граду.

"Прошло је више од 20 година, а још нико није одговарао, такав однос према овим злочинама је недозвољен", нагласила је Аничићева.

Љубинка Kрека, која је у масовној гробници пронашла мужа, рекла је да је њеној породици свака година све тежа јер не вјерују да ће стићи правда и да ће неко одговарати.

"Био је припадник 11. мркоњићке бригаде, ђеца су ми била малена кад се то десило, син није ни видио оца. Тешко је причати о томе, губимо наду и не вјерујем да ће починиоци бити кажњени", рекла је Kрека.

Славске свечаности и ломљење славског колача предвиђено је за 20.00 часова на Тргу краља Петра Првог Kарађорђевића, након чега ће услиједити концерт Снежана Ђуришић. 

Подели: