00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Вијести

07. мај, 2019.

КУД-у ''Петар Кочић'' треће мјесто на Фестивалу фолклора ''BURHANIYE TROPHY 2019''

Осим што је такмичарског, фестивал фолклора  Саримсакли је и едукативног и забавног карактера. Тако су учесници на обалама Егеја презентовали своју ношњу и кореографије, а могли су и да обнове градиво из историје, али и да науче нешто ново.

Током неколико дана турнеје обишли су Троју, Измир, Инстамбул, те крстарили по архипелагу 23 острва и упознали се са културом и традицијом овог дијела Турске.

Фестивал је био одлично организован и осмишљен, а сам дефиле центром града и сам фестивал на тргу пред многобројном публиком потакли су наше фолклораше да се представе најбоље што могу. Приказ игара из околине Лесковца наишао је на одличан пријем код публике, о чему свједочи и високо треће мјесто.

____________________________________________________________________

Саримсакли (у преводу са турског : земља бјелог лука) такав назив носи захваљујући знатном узгајању ове културе у региону, данас је туристички центар а уједно и ваздушна бања. Лежи на обронцима планине Шејтан софра (ђавоља трпеза) у западној Турској (регија Ајвалик), на Егејском приобаљу,насупрот грчком острву Лесбос. Област Ајвалик карактерише залив и архипелаг који осим највећег Лезбоса чине још 22 атрактивна острва . Читава област Ајвалик је под заштитом државе и лежи на истој географској ширини као и Метеори и Лариса у Грчкој. Насеље су основали Римљани а кроз историју су се смјењивали владари и управе. Захваљујући изузетно повољном географском положају и природном заклону овде су уточиште проналазили и гусари. У Саримсаклију је живио знатан број Грка, све до 1922 године када је Грчко-турским споразумом о размјени становништва, Мустафа Кемал паша Ататурк вратио град Турској, Грци одлазе и у њега долазе Турци са Крита и Егејске Македоније.

Саримсакли је нама најближе турско љетовалиште, а од главног града Турске, Истанбула, Саримсакли је удаљен око 300 км јузно. Саримсакли се, као мјесто на туристичкој мапи Турске, појавио прије око 15 година. Некада је то био миран рибарски градић који би понекад угостио путнике намјернике на путу ка већим егејским туристичким мјестима. Сада ово мјесто претендује да буде у самом врху турских љетовалишта.

Чувен је по једној од најбољих и најдужих плажа на Егејском мору, дугој око 7,5 км по свјежем и пријатном ваздуху који допире из оближњих борових шума, засадима маслина, смокава и узгоју винове лозе.

Због влажности ваздуха од само 0,5% Свјетска здравствена организација је Саримсакли уврстила у листу за ваздушних бања. По благотворности и ефикасности бања је прва у Европи а друга у свијету јер боравак од 21 дана у Саримсаклију онима са дисајним тегобама омогућује спокојну јесен и зиму.

Саримсакли се убрзано развија у модерно туристичко одредиште које има неопходну инфраструктуру значајну житељима и посјетиоцима да проведу одмор какав заслужују.

Подели: