00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

17. новембар, 2016.

Одржано стручно предавање о узгоју малина

Бесим Табаковић, испред УНДП-а одржао је данас пољопривредним произвођачима у Мркоњић Граду предвање на тему 'Технологија узгоја малина'. Рекао је да је ријеч о воћној врсти чија се производња шири.

''На цијелом подручју Босне и Херцеговине садња малине је у експанзији, и задњих неколико година производне површине су се удуплале и тај тренд не престаје'', рекао је Табаковић.

Он је истакао да су произвођачи малина на предавању упознати са цијелим једним процесом узгоја малине.

''Овим предавањем обухватили смо  цијели један процес од припреме земљишта, избора садног материјала, различитих модула садње, као и одржавања засада током вегетације. Такође смо говорили и о програму прихране и заштите малина, као и самој завршници сезоне и агротехничким мјерама послије бербе'', казао је Табаковић.

Дијана Еремија сарадник за пољопривреду у Агенцији за привредни развој казала је да је Општина Мркоњић Град прошле године у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација-УНДП-ом реализовала програм подизања засада малина за десет пољопривредника, гдје је за набавку садног материјала издвојено је 50 хиљада марака.

''Добили су по 1.400 садница малина, око 1.200 стубова, систем за наводњавање и анализу земљишта. Њихово је само било да имају земљиште'', рекла је Еремија.

Она је додала да је општина Мркоњић Град у сврху тога прошле године на Котору саградила и хладњачу за одлагање воћа.

 У општини Мркоњић Град у току  тендер за набаку  12.000 садница малине за десет нових пољопривредних произвођача који су прошли на јавном позиву за узгој малине. 

Предавање о узгоју малина је одржано у организацији Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град и у склопу манифестације Аранђеловдански вашар, која се одржава од 14. до 19. новембра.

Подели: