00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

04. новембар, 2016.

Паника у Хрватској: Ускоро хапшења и за злочине у Мркоњић Граду?

У Хрватској расту тензије након хапшења десторице бивших припадника ХВО у Орашју, осумњичених за ратни злочин над српским цивилима, јер се спекулише да то није крај и да Тужилаштво БиХ води истрагу против још неких бранитеља, али и Хрватске војске, међу којима су и неки актуелни високи званичници, пренијели су хрватски медији.

Како је објавио РТЛ, Тужилаштво БиХ већ неко вријеме води истрагу о злочину почињеном 1995. у околини Мркоњић Града када су 4. и 7. гардијска бригада Хрватске војске након "Олује" кренули у окупацију тог дијела БиХ.

Према наводима из истраге, у операцији одмазде због погибије заповједника Андрије Матијаша-Паука тада је убијено 180 српских цивила чија су тијела пронађена у једној масовној гробници.

Наводно је на попису оних који су под том истрагом и тадашњи заповједник 4. гардијске бригаде, а садашњи министар одбране и потпредсједник владе, пензионисани генерал Дамир Крстичевић.

Потврди ли се тај навод и подигне оптужница против потпредсједника хрватске владе, био би то "голем политички ударац" цијелом државном врху, преносе хрватски медији писање РТЛ-а.

Иако се, како се наводи, претходно говорило о узбуни у државном врху због хапшења у Орашју, испада да је немогуће да онда нису знали за оптужнице.

Још један високи хрватски званичник је наводно на списку бх. тужилаштва, а ријеч је о потпредсједнику Хрватског сабора Милијану Бркићу.

Бркић је, наиме, у синоћњој емисији Отворено на ХРТ-у казао да поуздано зна да је и он на списку за хапшење.

"И ја сам на том попису, то знам поуздано, али да Срби сваки свој злочин и пораз показују као злочин оних који су се бранили, свако од оних који су учествовали у одбрани БиХ може бити на том списку. Ја ћу у БиХ и даље путовати, а ако ме приведу, ако је то жртва коју требам поднијети за Хрватску, ту сам", рекао је Бркић.

Он сматра да су хапшења хрватских бранитеља у БиХ "наставак покушаја релативизације карактера Домовинског рата као обрамбеног рата" те да њима "Срби желе себе приказати као жртве, а своје поразе као ратне злочине оних које су они напали".

Иначе, хапшења у Орашју за злочине почињене над српским цивилима током 1992. и 1993. изазвало је праву драму у хрватском државном врху.

Предсједница Колинда Грабар Китаровић прва је рекла да о томе није имала никакву информацију и оставила у ваздуху питање ко је у Хрватској одговоран.

О тој теми на цјелодневној сједници је расправља и влада, а на столу су, како преноси Јутарњи лист, била питања о томе како је дошло до оптужница, ко је знао да се оне припремају, колико је докумената против оптуженика из Загреба отишло у БиХ, каква је у томе улога Сигурносно обавјештајне агенције, каква Министарства правосуђа, а каква Државног тужилаштва.

Све што о томе знају премијеру Андреју Пленковићу су реферисали министри правосуђа, Анте Шпрље, унутарњих послова Влахо Орепић, одбране Дамир Крстичевић, бранитеља Томо Медвед, главни државни тужилац Динко Цвитан, као и директор СОА-е, Даниел Маркић.

Императив је, како се наводи, био да се утврди што више чињеница везаних уз случај и да се на сједницу у четвртак изађе са сувислим ставом.

Текст је преузет са сајта Пресс-а и може се прегледати детаљније на овој адреси

 http://pressrs.ba/vijesti/region/panika-u-hrvatskoj-sljede-hapsenja-i-za-zlocine-u-mrkonjic-gradu-04-11-2016-1

 

 

Подели: