00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

24. август, 2016.

Отворена етно-кућа у Подрашници

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић данас је у селу Подрашница код Мркоњић Града свечаним пресијецањем врпце у употребу предала прву етно-кућу на подручју ове општине, у којој ће бити изложени бројни сувенири као симболи мркоњићког краја.

Средства за изградњу и уређење етно-куће укупне вриједности 37.000 КМ обезбиједили су Министарство трговине и туризма Републике Српске - 32.000 КМ и општина Мркоњић Град - 5.000 КМ.

Етно-кућа дата је на кориштење Удружењу жена "Наша жена" из Подрашнице, које дуги низ година сакупља старе предмете, бави се производњом домаће хране, израдом разних сувенира, хеклањем, ткањем и плетењем.

Аничићева каже да ће етно-кућа бити отворена за сва друга удружења и невладине организације са подручја општине које се баве промоцијом туризма.

"Подрашница је у близини туристичких мјеста Балкане и Зеленковца и служиће свим удружењима са подручја општине који његују традицију и културу овог краја. Дуго смо се спремали за овај пројекат и добили смо заиста лијепо уређену и опремљену етно-кућу", навела је Аничићева.

Она је нагласила да вјерује да ће се Удружење жена "Наша жена" домаћински понашати и да ће етно-кућа бити богата садржајима.

"Предајемо им кућу на управљање и кориштење, а заједно ћемо се трудити да унапређујемо садржаје и да ово постане мјесто гдје ће свраћати туристи и гдје ће моћи да купе сувенире", рекла је Аничићева и захвалила свима који су допринијели да се један овакав пројекат реализује.

Предсједник Удружења "Наша жена" Борјана Јанковић рекла је да је Подрашница и у старој Југославији била препознатљива као потенцијал за сеоски туризам.

"Драго ми је да смо добили овај објекат јер ћемо сачувати нашу традицију, етно-производе и старине које нас посјећају на наше коријене. Туризам ће донијети добро и појединцу и друштву", навела је Јанковићева.

Изградњу етно-куће реализовала је Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град у циљу обогаћивање туристичке понуде у општини као и њен даљи раз

Подели: