00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

26. јул, 2016.

ОПШТИНА ПОСТАЛА ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ

Мркоњић Град је претворен у велико градилиште, гдје се пуном паром ради на реконструкцији улица, водовода, школа, игралишта и ватрогасног дома.

Локална власт са начелником Дивном Аничић на челу предано ради и на стварању повољних услова за инвеститоре, те помаже развоју привреде и пољопривреде. Аничићева каже да је циљ ових послова да се обезбиједе бољи услови за живот за све становнике ове општине.

- Мркоњић Град врви од пројеката велике вриједности. У селу Оћуне гради се водовод вриједан 450.000 КМ. У току је реконструкција и модернизација пет градских улица, од којих ће у двије бити измијењене водоводне и канализационе цијеви - рекла је Аничићева и додала да су у посљедњих неколико година асфалтирали готово 90 километара сеоских путева и 20 километара градских улица.

Она је истакла да ће и Ватрогасни дом добити ново рухо, а у току је и обнова фискултурне сале Средњошколског центра.

- У салу није уложена ни марка од када је школа саграђена. Иако су школе у надлежности Министарства просвјете и културе РС, одлучили смо да општина издвоји новац за обнову да би ђаци били безбједни - рекла је Аничићева и додала да ће општина и УНДП финансирати пројекат енергетске ефикасности у Средњошколским центру.

Казала је да је завршен и тендер за реконструкцију дијела општинске зграде, којим ће бити замијењен кров, обновљене канцеларије, те набављена нова пећ за централно гријање.

- Општина се грије на мазут, али ускоро прелазимо на пелет, због уштеде. Слично смо урадили у Дому здравља и показало се као веома корисно, будући да се уложени новац вратио кроз двије године - казала је Аничићева.

С циљем развоја пољопривреде и села, општина је набавила хладњачу за складиштење воћа и поврћа, а ради се и на оживљавању задруге, која је затворена већ неколико година.

- Буџетом смо планирали новац за прву годину рада задруге, у којој ћемо запослити три пољопривредна инжењера. Наша општина има капацитете за развој села и на томе предано радимо. Набавићемо и сушару, будући да је наш крај богат љековитим биљем, воћем, гљивама - истакла је Аничићева.

Прецизирала је да општина помаже пољопривредницима и привредницима путем Агенције за привредни развој, уз помоћ бесповратних средстава и повољних кредитних линија.

- Поред кредита и подстицаја редовно додјељујемо пластенике, саднице воћа, канте за млијеко - рекла је она и додала да су испоштовали готово све захтјеве за помоћ грађанима.

Пословна зона Подбрдо ускоро би могла добити раднике.

- Годинама радимо на формирању пословне зоне и коначно смо завршили инфраструктуру. Продали смо седам парцела, од којих су шест купили инвеститори из Мркоњић Града. Очекујемо да зона ускоро заживи - рекла је Аничићева и додала да предност дају домаћим инвеститорима, сматрајући да је боље да новац остаје у њиховом граду.

Истакла је да су простори свих пријератних фабрика и даље у производњи, на шта је посебно поносна.

- Садашњи власници не запошљавају ни приближан број радника као прије рата, али важно је да се ради и да фабрике нису запуштене. Заједничким снагама ћемо засигурно запослити још људи - навела је Аничићева и нагласила да је фабрика "Р-С силикон", која је лани отворена у Мркоњић Граду, једна од највећих инвестиција у РС, те да запошљава 130 радника и опслужује велики број домаћих коопераната.

Општина Мркоњић Град редовно издваја новац за студентске стипендије. За дефицитарна занимања издвајају 150 КМ мјесечно, а за све остале 120.

- Стипендију не добије само онај ко се не пријави, јер је једини услов да се упише година. У 2004. години смо имали 58 студента стипендиста, а сада их има више од 220 - рекла је Дивна Аничић и додала да општина редовно помаже спортским клубовима, али и удружењима из области културе.

Подаци о броју запослених по годинама

 

Запослени

2015. - 3.694

2014. - 3.580

Незапослени

2015.- 2.990

2014. - 3.076

 

 

 

Подели: