00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

04. фебруар, 2024.

ВОЂЕВИЋ: ПРОЦЕСУИРАТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У МРКОЊИЋ ГРАДУ

У Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, у капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на спомен-обиљежја на Тргу српске војске.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Српске. Међу ексхумираним је и 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. За ове стравичне злочине још нико није одговарао.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да и даље остаје жал што за ове злочине нико није одговарао, нити је приведен на саслушање.

"Масовна гробница је пронађена када смо се 1996. године, након избјеглиштва, вратили у град и сви знамо шта смо тада затекли и у каквом стању су били наши домове и фирме", рекао је Вођевић.

Он је позвао надлежне институције да процес за злочине почињене над Србима у Мркоњић Граду покрену са мртве тачке.

Предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Здравко Караћ, који је у масовној гробници пронашао посметне остатке брата и пунице, рекао је да су породице жртава неутјешне и да полако губе наду у доступну правду.

"Без утицаја међународне заједнице овђе се ништа не би догодило. Жао ми је што се још не покреће поступак за почињене злочине", рекао је Караћ.

Служењу парастоса и полагању вијенаца на спомен-обиљежјима, између осталих, присуствовала је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Дан општине Мркоњић Град је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Подели: