00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Zelenkovac

Zelenkovac je planinsko izletište koje se nalazi pored sela Podrašnica (opština Mrkonjić Grad). Udaljeno je oko 70 km jugozapadno od Banja Luke i leži na nadmorskoj visini od 880 m.

Izletište je sačinjeno od doline istoimenog potoka koji izvire na zapadnim obroncima planine Lisine i teče kroz borovu šumu. Na potoku je prije nekoliko vijekova izgrađeno petnaestak vodenica a jednu od njih je1985. proširio i preuredio u svoj  atelje likovni umjetnik Borislav Janković.  U aprilu 2002. godine ovo mjesto je dobilo status ekološke zone.

U preuređenoj vodenici, pored ateljea, Janković je otvorio i umjetničku galeriju pod nazivom: „Zašto nije otišao Boro!?“. U galeriji se nalazi bogata kolekcija umjetničkih dijela, etnografskih i drugih kulturnih sadržaja. U ovo izletište dolaze i drugi umjetnici, novinari i ljubitelji prirode. Takođe se održavaju i brojne manifestacije: Obilježavanje dana planete Zemlje, Đurđevdanski susreti – Prvomajski uranak, Sajam narodnih instrumenata, Turnir u gou, Međunarodni kamp volontera, Likovna kolonija, Džez festival, večeri poezije, pozorišne predstave i dr.

Na Zelenkovcu je izgrađeno nekoliko drvenih kućica, bungalova, mlinova, klupa i drvenih mostića, a posjetiocima se nudi i domaća hrana pripremljena na ognjištu.
 



Ponor, obale Crne rijeke, stari gradovi Bočac, Sokol i Prizrenac, Baraći, Bjelajci, Izvor rijeke Sane, a takođe i Mlinište, interesantna su mjesta za šetnje i izlete. Svaki izlet poseban je doživljaj zbog izvanredne prirode, raskošnih pejzaža, lijepih i bogatih šuma, livada i bistrih voda.

Katalog turističke ponude Opštine Mrkonjić Grad možete pogledati ovdje

Share:

00387 65 672 904

zelenkovac@gmail.com

http://www.zelenkovac.com/

Зеленковац