00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

ОДРЖАНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Ликовна колонија "Зеленковац-Медна 2024" је одржана у Еко-зони Зеленковац и у селу Медна. Учесници колоније и поред кишовитог времена су имали прилику да упознају љепоте мркоњићког краја.

Организована је посјета Манастиру Медна, обилазак слапова ријеке Сане, Призрен града, језера Балкане и Храма Светог Саве. На колонији је учествовало 14 умјетника из Београда, Крагујевца, Сремске Митровице, Бања Луке, Градишке, Вукосавља и Мркоњић Града. Сликари, скулптор и бакрорезац су на колонији створили 26 слика, 6 камених скулптура, два бакрореза и десетак цртежа.

Изложба радова насталих на колонији је организована 21. 09. 2024. године испред Храма рођења Пресвете Богородице у Медни поводом храмовне славе и 22. сабора Медљанаца.

Ликовну колонију су организовали и подржали Еко-зона Зеленковац, Арт кафе Венус, Галерија Аксиос Београд и Општина Мркоњић Град.

Један од домаћина, Борислав Јанковић, чије је основно занимање сликарство, истакао је да је са групом сарадника одлучио да и ове године организују дружење умјетника - Ликовну колонију.

"Охрабрени смо кад нам је од стране Општине прихваћен пројекат у оквиру конкурса удружења грађана општине Мркоњић Град. Била су то почетна средства али још увијек недовољна за колонију која би могла имати праву ширину и праве ефекте и одјеке", истакао је Јанковић.

Додао је да у разговору са дугогодишњим пријатељем и сарадником Миленком Милекићем- Арт кафе Венус, дошли до више информација и идеја како да ту колонију дигнемо на виши ниво.

"Како Миленко одавно посвећује љубав ка умјетности- организује изложбе , поетске вечери , промоције књига и окупља љубитеље истог из нашег, малог града. Врло је битно да Миленко купује слике не само од нас локалних, већ и сам има озбиљну колекцију умјетничких дијела. Одлучили смо да ујединимо снаге и наравно материјална средства и подијелимо сваку муку, труд али и радост коју оваква дружења доносе. Од стране сликарског каравана из Србије стигло нам је пет врхунских метузалема , врло искусних и вриједних умјетника. Срећан сам што су наши гости умјетници очарани свим овим нашим", закључио је Јанковић.

Подели: