00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

01. јул, 2019.

Неђо Керлец побједник манифестације „Косидба на Балкани“

На косидби, одржаној  у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града, друго мјесто освојио је Вук Вучковић из Љига, а треће Мирко Кецман из Петровца.

Косци су се, осим у такмичењу ручном косом варцарком, надметали и у скоку у удаљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена с рамена. Титула „Делија Балкане“ припала је Марију Прљевићу из Томиславграда.

 На отварању ове манифестације начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је на њен значај јер се тако чува традиција.

„Оно што је најважније је да чувамо традицију и успомену на Лазара Лакету који је започео све ово. Сљедеће године је тридесета косидба која је јубиларна и тада ћемо приредити један велики спектакл, који ова манифестација и заслужује“, истакла је Аничићева.

Прије почетка надметања косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Дане косидбе, који се одржавају 29. пут, пратио је богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали Фолклорна секција Културног центра “Радоје Домановић” из Раче Крагујевачке и Културно-умјетничко друштво “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” из Мркоњић Града.

У просторијама Културног центра „Петар Кочић“ у Мркоњић Граду  је у оквиру свечаности посвећених „Данима косидбе“ одржана косачка смотра фолклора и отворена је документарна изложба „Косидба на Балкани - Меморијал Лазар Лакета 1990-2018", аутора Слободана Ћоћкала.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

Подели: