00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

19. октобар, 2016.

ПОДСТИЦАЈ ЗА УЗГОЈ МАЛИНЕ

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић данас је са 10 пољопривредника потписала уговоре о подизању малињака, а вриједност пројекта је 57.000 КМ.

Општина у овом пројекту учествује са 20.000 КМ, а Развојни програм УН /УНДП/ са 37.000 КМ. 

Аничићева је појаснила да је пројектом обезбијеђен садни материјал малине - 1.400 садница, анализа земљишта, стубови, систем за наводњавање, пакет средстава за прихрану и заштиту малине, те стручни консултант. 

Она је захвалила УНДП-у јер се овим пројектом у Мркоњић Граду на неки начин кренуло у организовану производњу малина. 

"Обавезе корисника су да припреме парцеле и све друго што им је потребно, а имаће савјетодавну и стручну помоћ Агенције за привредни развој и задруге. У ту сврху смо изградили и хладњачу, јер је немогућ узгој без хладњаче, тешко ју је чувати", истакла је Аничићева, додавши да се нада да ће се наставити са оваквим пројектима. 

Стево Лекић је засадио малине у селу Шеховци. "Засадили смо их на површини од дунум и по, а планирамо и проширити производњу. Опредијелили смо се за малину јер је сигуран пласман, а и добра је цијена", рекао је Лекић. 

У општинској Агенцији за привредни развој кажу да је био расписан још један јавни позив за подизање засада малине и да се пријавило 12 корисника.
 

Подели: