00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

24. октобар, 2024.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА "ЦРКВЕ БРВНАРЕ - ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ"

У Мркоњић Граду отворена je изложба слика о црквама брвнарама Станка Костића из Београда на којој је представљено 46 фотографија.

Костић је рекао да је укупно снимио 75 дрвених богомоља колико их има у Републици Србији настале у временима турске окупације.

"Властела је изгинула на Косову и Метохији, велики дио становништва се раселио сеобама, а народ који је остао на окупираној територији Србије саборовањем је наставио културни живот. Уз гусле, приче, народну поезију, митологизирајући славну пршлост Немањића, почео је да сања обнову славне државе", појаснио је Костић.

Костић је навео да тренутно ради на изложби "Цркве брвнаре - чувари традиције Републике Српске".

Он се нада да ће се у наредном периоду, уговором о културној сарадњи Србије и Републике Српске, цркве брвнаре са обје стране Дрине наћи на Унесковој листи заштите културног насљеђа.

Стручни сарадник за културу у Културном центру "Петар Кочић" у Мркоњић Граду Слободан Ћоћкало рекао је да на овом подручју није сачувано ништа од таквих објеката, али да постоје подаци да су постојале на подручју општине и села Подрашница.

На изложби су били присутни представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и општинске власти.

Изложба, која ће бити отворена наредних 15 дана, постављена је у Галерији Културног центра "Петар Кочић" који је и организатор, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

Подели: