00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

28. July, 2024.

Приказан филм "Свједок"

Филм "Свједок" приказан је вечерас у Културном центру "Петар Кочић" Мркоњић Град. Филм говори о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије и о раду чувеног патолога Зорана Станковића.

Сниман је на локацијама пет масовних гробница у Мркоњић Граду, Броду, Кравици, Зворнику и Јелачићима, а у његовој изради добровољно је учествовало 8.000 људи.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да ће историјско-документарни филм "Свједок" имати свој живот и ван оквира Републике Српске и постићи циљ да све оно што се догодило на овим просторима буде сачувано од заборава.

Стојичићева је указала да је филм рађен на основу архивских факата које је начинио познати патолог доктор Зоран Станковић из Београда, који, нажалост, није успио да погледа цјелину свега тога што је радио у вези са страдањем Срба.

Аутор филма Денис Бојић нагласио је да је са посебним осјећајима и емоцијама ишчекивао премијеру филма у Мркоњић Граду, граду хероју и страдалнику.

"Посебан дио филма односи се на страдање и масовну гробницу у Мркоњић Граду у којој је пронађено 181 тијело, а овим путем захваљујем начелнику општине који је пружио помоћ при снимању филма", рекао је Бојић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић захвалио је аутору филма Бојићу, РТРС-у, а посебно покојном доктору Зорану Станковићу, који је велики дио свог живота посветио Републици Српској и њеним најбољим синовима.

"Мркоњић Град посебно боли чињеница да за злочине почињене у нашој општини нико није одговарао нити је процесуиран. Филм `Свједок` треба да погледају сви, јер свједочи о патњи једног народа и патњи бројних појединаца", нагласио је Вођевић.

Филм је рађен у копродукцији РТРС-а и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тржење несталих лица.

У Мркоњић Граду је снимана једна од поворки сјећања, а ово мјесто је симбол страдања српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гђе је пронађено 181 тијело, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Међу ексхумиранима је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано.

Подели: