00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

06. јул, 2024.

Одржана 34. Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета

Традиционална манифестација "Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета" одржана је данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града.

Учешће је узело 19 косаца из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

Побједик овогодишње косидбе је Мирко Кецман, друго мјесто освојио је Вук Вучковић, а трећепласирани је Младен Томић.

Косци су се, осим у такмичењу у кошењу ручном косом "варцарком", надметати у скоку у даљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена са рамена. Делија је Вук Вучковић. Побједници екипног такмичења је екипа "Јањ".

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да овом манифестацијом чувају традицију, те да је њихова дужност да је преносе са кољена на кољено како би млади знали шта је ручно кошење траве.

"Недавно смо једној улици у нашој општини дали назив по чувеном Лазару Лакети", истакао је Вођевић.

Присутнима се обратила и Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, која је навела да је ова манифестација поред тога што је културна, тако је и спортска манифестација.

"Желим да се захвалим Агенцији и Општини које су истрајне у организацији ове манифестације, јер тако чувају традицију", истакла је Стојичић, која је пожелела срећу свим учесницима.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија, који је отворио манифестацију, наглашава да је ово веома значајан дан, дан традиције, обичаја, народне ношње и косе "варцарке".

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а генерални покровитељ је Општина Мркоњић Град.

Подели: