Првих 100 дана рада начелника општине Мркоњић Град

Поштовани суграђани, oдлучио сам да привих 100 дана мог рада и служења заједници прикажем вама, јер ви сте они због којих радим овај, ни мало лак, посао. Узимајући у обзир ситуацију са вирусом корона, те чињеницу да је 100 првих дана мога рада у зимском периоду године, када је тешко да се обављају вањски, грађевински радови, реконструишу улице и слично, покушћу да што детаљније приближим и прикажем моје активности.

 У ових 100 дана, састао сам се са министрима у Влади Републике Српске, са којима сам разговарао о важним стварима за нашу заједницу. Тако сам са министром управе и локалне самоуправе разговарао о Закону о локалној самоуправи, степену развијености Мркоњић Града, а са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде разговарао сам о годишњем Програму за подстицаје, сирани у Подрашници, те уређењу водотокова на подручју наше општине. Уз то, састао сам се и са Александром Софићем, покрајинским секретаром за регионални разој, међународну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводина и министром спољних послова у Влади Србије Николом Селаковићем.

Угостио сам начелника општине Јајце, а посјетио сам град Требиње, те начелнике сусједних општина Језеро и Кнежево, са којима сам разговарао о међусобној сарадњи у многим областима и будућим пројектима.

Састао сам се и са вјерским званичницима, његовим Преосвештенством Епископом бихаћко-петровачким и рмањским г. Сергијом, Муфтијом бањалучким Нусретом  еф. Абдибеговићем, те са жупником Анушићем.

Обиљежили смо све важне датуме, попут 9. јануара Дана Републике Српске, Богојављења и по први пут организовали пливања за часни крст на Балкани, те Дана општине, 04. фебруара и 25. годишњицу повратка становништва из избјеглиштва.

 

Одржали смо три сједнице Скупштине општине, на којима смо усвојили Буџет од 12.227.000,00КМ, те донијели важне oдлуке које сам предложио, попут бесплатног превоза за све ученика, стипендије за све редовне студенте, новчане награде студентима генерација првог циклуса студија, награде најбољим студентима са подручја општине, једнократна новчана помоћ докторантима са подручја наше општине, иницијатива за стамбено збрињавање младих брачних парова, допунска права борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Одлучили смо да улажемо у младе, у њихово образовање, културу, спорт и  пројекте. И то у износу од чак 1.137.800,00КМ.

Почели смо са реализацијом споразума са УНДП о реконструкцији и утопљавању објеката (Центра за социјални рад, зграде Црвеног крста и Средњошколског центра), гдје је Општина учествовала са 300.000,00КМ, а УНДП са 100.000,00КМ. Започели смо и са реконструкциом простора Зелене пијаце, за шта је планирано 76.000,00КМ. Предвиђено је  да се један дио пијаце асфалтирата, док ће други бити поплочан бетонским коцкама. Радиће се нове тезге, ограда и расвјета, а планирана је и санација мокрих чворова. Потписао сам и уговор за постављање видео-надзора на територији општине у циљу повећања безбједности становништва, за шта је из општинског буџета извдојено  око 80.000,00 КМ.

Бавили смо се и екологијом, па смо израдили Елаборат о уређењу и чишћењу корита Црне ријеке, а отпочеле су и еколошке активности у склопу пројекта ′′Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе ′′ који спроводи oпштина Мркоњић Град са партнерима. Пројекат „Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“ проводи се у оквиру ширег пројекта Европске уније EU4Business у Босни и Херцеговини и финансира га Европска унија у износу од 192.000 еура, док укупна вриједност пројекта износи више од 240.000 еура.

Након земљотреса који се десио крајем прошле године, одлучио сам да помогнемо општини Костајница са два камиона грађевинског материјала, а посјетио сам и породице поводом православног Божића и католичког Ускрса. Обишао сам и помогао породици Ковачевић коју јe у кратком временском периоду два пута задесила поплава усљед излијевања Црне ријеке из корита. Одмах сам ангажовао локалну фирму „Шик-Турс“ која је приступила санацији штете. Када је почео процес имунизације становништва, помагао сам медицинском особљу и тако дао свој допринос у борби са вирусом корона, поред редовних активности Општинског штаба за ванредне ситуације.

Редовно сам са својим сарадницима разматрао сваки захтјев који је стигао у општинску управу, а нисам заборавио ни на важност информисања јавности па сам гостовао на РТРС и локалном Шик радију.

Обавио сам 228 појединачних разговора са грађанима, који су ме из прве руке информисали о разним проблемима, али упутили и на позитивне ствари.

Хвала вам што пратите и подржавате мој рад, а само заједно можемо да наш Мркоњић Град учинимо још љепшим мјестом за живот.

Живи и здрави били.

  • 12.4.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD