Одржани Октобарски књижевни одјеци „ОКО“

 

У згради Основне школе "Вук Караџић" у Подбрду код Мркоњић Града одржани су 23. Октобарски књижевни одјеци "Око", књижевна манифестација која је ове године посвећена преминулом мркоњићком пјеснику Ђури Стипановићу.

Манифестација је посвећена страдању Мркоњић Града у протеклом отаџбинско- одбрамбеном рату, а овај пут је одржана у Основој школи у Подбрду коју је и пјесник Стипановић похађао.

Предсједник Клуба умјетничких душа Слободан Ћоћкало рекао је  да су кроз поезију хтјели да покажу да један град може да живи послије катарзе коју је доживио 1995. и 1996. године, те да је поезија начин да се укаже на зло које харало некада овим простором.

"А ево, ове године се сјетисмо и нашег Ђуре, који је преминуо прошле године, а који је био наш члан и један од најосебујнијих пјесника из свијета дјечије поезије и који је написао 150 књига и више од 80.000 пјесама", навео је Ћоћкало.

Пјесникиња из Бањалуке Сава Гуслов Марчета рекла је да су много изгубили када је преминуо Стипановић, за којег је истакла да је био човјек у правом смислу те ријечи.

"Он ме је одушевљавао, он је радио и писао са обје руке, имао је дивну душу", нагласила је Марчета.

Осим Марчете, стихове су данас говорили и пјесници из Мркоњић Града Радмило Радовановић, Марија Рожић и пјесници из Шипова Милан Тривунчић и Марко Сукњаја, те ученици Основне школе "Вук Караџић".

Октобарске књижевне одјеке "Око" организује локални Клуб умјетничких душа, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

 

  • 15.10.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD