hi boy
 40 година рада предузећа Хидроелектране на Врбасу

40 година рада предузећа Хидроелектране на Врбасу

 

Начелник општине и предсjедник Скупштине општине Мркоњић Град присуствовали су  прослави 40 година рада предузећа "Хидроелектране на Врбасу".

Овом приликом, начелник општине Драган Вођевић је честитао 40 година рада и постојања овог предузећа директору и свим запосленима, а Општини Мркоњић Град додијељена је плакета за успјешну дугогодишњу сарадњу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је на прослави 40 година рада предузећа "Хидроелектране на Врбасу" указао на огроман потенцијал ријека у Срској за произодњу чисте енергије и најавио нове инвестиције у енергетском сектору.

Честитајући јубилеј, Ђокић је захвалио свима који су радили и руководили хидроелектраном "Бочац" у претходних 40 година, оцјењујући да ово привредно друштво има изузетно важну улогу у енергетском систему Републике Срске, која је била изражена 1991. и 1992. године када је било једини произвођач струје у западном дијелу земље.

"Овај колектив је остварио важан подухват изградњом нове хидроелектране која је пуштена у рад 2018. године, потом прошле године пратеће мало постројење и у овој фази они су учинили максимум, а тек нам предстоји период да додатно искористимо велики потенцијал ријеке Врбас за производњу електрине енергије", навео је Ђокић.

Он је истакао да је то важно и с обзиром на агенду и опредијељеност да се подстиче и производи што више такозване "зелене енергије" у свијету.

"Срећа је наша и богомдана околност да Република Српска има потенцијале ријека у више сливова за могућност производње електричне енергије, од којих је једна и Врбас, гдје је могуће произвести 1.100 гигават часова електрине енергије", рекао је Ђокић.

Према ријечима ресорног министра, хидроелектрана Бочац остварује планирану производњу струје и послује позитивно, чиме економски доприноси развоју и стабилности Републике Српске.

Директор предузећа "Хидроелектране на Врбасу" Горан Милановић рекао је на прослави јубилеја да су до данас произвели 10 милијарди и 300 милиона киловат часова електричне енергије, наводећи да је то импозантно.

"Иако су дуго постојалне идеје о изградњи хидроелектране Бочац два, тек је садашње политичко руководство Републике Српске обезбиједило реализацију и 2018. године је пуштена у нова хидроелектрана, касније и мала хидроелектрана", навео је Милановић.

Он је додао да су у предузећу и даље инвестиционо опредијељени и да, у сарадњи са матичним предузећем, Владом Српске и Министатсвом енергетике, имају намјеру да већ сљедеће године граде хидроелектрану низводо од "Бочца два" и соларну електрану.

Милановић је рекао да хидроелектрана "Бочац" има 156 радника и да посљедњих седам година запошљавају само произодне раднике.

"За успјешан рад и позитиван производни резултат потреби су нам погонска спремност и добра хидрологија", навео је Милановић и рекао да ове године очекују позитивно пословање са 1,5 до два милиона марака.

Прослава 40 година рада предузећа "Хидроелектране на Врбасу" одржана је у свечаном салону "Кедар" у Мркоњић Граду.

 

  • 3.12.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD