Нeсaвjeсним испуштaњeм вoдe из jeзeрa нa Бaлкaни мјештанима причињена материјална штета

Испуштањем воде из језера на Балкани 30.новембра око 12.30 часова дошло је до плављења дијела локалног некатегорисаног пута , који води од малог језера Балкана ка засеоку Копузи у насељу Брдо, као и приземља породичних кућа власништва Зељковић Душана и Копуз Јагоде.

Пријаву Станици јавне безбједности поднио је оштећени мјештанин из Брда, који је том приликом пријавио доток веће количине воде из вјештачког језера Балкана, магистралним и локалним путем  ка засеоку Копузи  у мјесту  Брдо, те да је дошло до плављења приземља породичних кућа власништва Зељковић Душана и Копуз Јагоде, као и једног дијела локалног пута .

По пријему пријаве полицијски службеници СЈБ Мркоњић Град су изашли  на лице мјеста и предузели законом предвиђене  мјере, те установили да је радник запослен на одржавању у Туристичком центру ''Балкана'' Којић Милан  по наређењу власника ТЦ ''Балкана'' Јове Видовића у задње вријеме испуштао воду из језера Балкана. Којић је рекао да му је дана 30.новембра такође Јово Видовић наредио да одврне брану на малом језеру Балкана како би изашла веће количина воде, што је и проузроковало поплаву. Он је истакао да му није познат разлог испуштања воде из поменутог језера.

Из СЈБ саопштили су да је о свему обавијешетн  дежурни тужилац Окружног  тужилаштва Бањалука.

По пријему информације од СЈБ Мркоњић Град општина је  формирала Комисијау за утврђивање узрока и висине штете настале испуштање воде из језера Балкана. Увиђајем на лицу мјета комисија је утврдила да је из малог језера извршено у потпуности испуштање воде, те да је крећући се низводно орема засеоку Комленићи  утврђено да је усљед наглог испуштања веће количине воде дошло до оштећења како приватних посједа, тако и локалног некатегорисаног пута у дужини од 180 метара.

Према мишљењу и налазу Комисије, штета на локалном некатегорисаном путу  процијењена је на 3.439,22 КМ, док штета у породичним кућама није утврђена, јер су власници били одсутни.

 Општина Мркоњић Град  затражила од починилаца штете да исту надокнади у  року од осам дана, или ће у супротном права бити тражена путем суда.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да је то врло неодговорно пoнaшaњe прeмa jaвнoj имoвини и да се тим дeшaвaњимa мoрa стaти у крaj.

''Власницима поплављених кућа није нанијета само материјална, него и духовна штета  и они ће своја права тражити код оног који је то починио или на суду'' истакла је Аничићева.

 

  • 7.12.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD