Одржана конференција за штампу - кабловски оператери у Мркоњић Граду

Данас је у Мркоњић Граду одржана конференција за штампу, у вези са кабловским оператерима у у овом граду, као и у вези са наглим испуштањем воде из малог језера на Балкани, чиме је причињена материјална штета, како на локалном путу тако и код приватних посједника. На конференцији је говорила начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, која је истакла да кабловски оператери у овој општини морају поштовати закон и придржавати се грађевинске дозволе.

''Кабловски оператери БХБ кабел и Елта кабел су починили пркршаје , јер се нису придржавали грађевинске дозволе, у којој  стоји да је то подземна кабловска мрежа,  а они су извршили бесправно постављање надземне кабловске мреже по граду'' , рекла је Аничићева.

 У Мркоњић Град одмах послије рата  дошао је  БХБ кабел који је имао и подземну и надземну кабловску мрежу на подручју општине, те  захваљујући којој су становници ове општине  дуги низ година имали сигнал и био је то  једини кабловски оператер све до 2010.године када је у град дошао и  други кабловски оператер Елта кабел.

''Елта кабел је у врло кратком року  добио грађевинску дозволу и без икаквих проблема, а на основу пројекта који су они донијели, са трасама које су они издефинисали  и  подземном кабловском мрежом коју су они жељели.  Добро су се позиционирали на подручју општине Мркоњић Град , који их је прихватила  и тако су  дошли су до својих корисника, рекла је Аничићева. Додајући да је Елта кабел  радила на основу грађевинске дозволе све до једног момента,а онда супротно грађевинској дозволи инсталирала надземну кабловску мрежу.

 За то вријеме БХБ кабел је легализовао своју мрежу и прибављало услове за нову мрежу.  

Аничићева је истакла да је процес легализације доградње кабловске мреже БХБ кабла  трајао пуне три године.

 ''БХБ кабел је своју мрежу у овом граду,постављао  тамо гдје је и Телеком полагао своје каблове  и то је био период када се радило и градило на такав начин и захваљујући коме су становници ове општине уопште и имали кабловску телевизију. Дуготрајан  процес  добијања документације  за легализацију и доградњу БХБ кабловске мреже је трајао по свим законским одредбама, рекла је Аничићева.Иистичући да оног момента када је БХБ кабал добио грађевинску дозволу, морао је да поступи по истој и стање на терену усклади са грађевинском дозволом.

''Ми у овом граду нисмо ништа  лоше урадили, легализовали смо  у складу са захтјевима БХБ кабла  њихову мрежу, а  другом оператеру Елта каблу смо дали граћевинску дозволу и тренутно је ситуација таква да и један и други кабловски оператер имају грађевинске дозволе и морају их поштовати и придржавати се истих, закључила је је Аничићева.

Када је ријеч о несретном случају на подручју језера Балкана, Аничићева је рекла да је 30.новембра у 12 и 30 часова   дошло до плављења локалног некатегорисаног пута који води од малог језера Балкана ка   засеоку Копузи, као и приземља породичних кућа власништва Зељковић Душана и Копуз Јагоде.

''Према званичним информација Станице јавне безбједности Мркоњић Град, радник који ради у ТЦ ''Балкана'' је по наређењу власника одврнуо брану на малом језеру Балкана, како би изашла већа количина воде што је проузроковало поплаву ,а тимеје  причињена и штета на локалном путу, која према предрачуну радова износи око 3.500 КМ, рекла је Аничићева. Додајући да је општина  затражила од починилаца штете да исту надокнади у  року од осам дана, или ће у супротном права бити тражена путем суда.

''Сматрамо да је то врло неодговорно понашање према јавној имовини и оваквим дешавањима се мора  стати у крај, истакла је на крају Аничићева.

Власницима поплављених кућа није нанијета само материјална, него и духовна штета  и они ће своја права тражити код оног који је то починио или на суду.

 

 

  • 6.12.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD