Одржан Аранђеловдански вашар

У Мркоњић Граду одржан је Аранђеловдански вашар који је био у знаку ракије, старих заната гастро понуде. У конкуренцији 91 узорка за најквалитетнију проглашена је ракија Миле Ландека из Рибника, која је добила велику и златну медаљу као и као и ракија његовог суграђанина Маринка Рисовић. Треће мјесто припало је ракији Пере Домизина из Мркоњић Града

У оквиру вашара одржане су три манифестације 8. Фестивал домаће ракије, 7. Етно фестивал ''Јабука'' и 7. Дани меда.

Манифестацију је отворила начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић која је учесницима и посјетиоцима пожељела угодан боравак  и добро дружење.

''Ове године заједно су се окупили произвођачи ракије, меда и жене које праве укусну храну и ја желим да им се захвалим на труду и вољи да се сачувају наша традиција и обичаји'', рекла је Аничићева.

На фестивалу је било преко тридесет учесника, излагача домаће ракије, народних рукотворина, произвођача ракијских казана, хране, меда ..., из Бања Луке, Дрвара, Рибника, Приједора, Лакташа, Добоја, .... У оквиру манифестацијео одржана су и бројна стручна предавања..

У оквиру 8.  Фестивала ракије оцијењиван је 91 узорак воћних ракија и додијељена су следећа признања: 2 велике златне медаље, 9 златних медаља, 16 великих сребраних медаља, 49 сребрних медаља и 13 бронзаних медаља.

Награђени су добили и новчане награде, а квалитет ракије оцјењивао је професор Нинослав Никићевић са Београдског универзитета.

За најбољег оцјењивача јачине ракије – градимира Републике Српске  проглашен је Ђуро Пећанац из Дрвара, који је одбранио прошлогодишњу титулу, док је  за градимира из Мркоњић Града проглашен Ђорђе Давидовић.

Осим најбоље шљивовице најбоља ракија у категорији крушковаче је ракија Младена Јовићевића из Бањалуке, а у категорији клековача Радована Вученовић из Тријебова.

Награду за најбоље уређен штанд на 8. Фестивалу ракије освојио је Радован Вученовић из Тријебова, други је био Гојко Јовић из Мркоњић Града и трећи Зоран Радуљ из Бањалуке.

За утентични производ рукотворина и традиционалног занатства награђен је актив жена КУД ''Младост'' из Залужана, Марија Рожић и Вељко Томић.

Када је у питању седми фестивал ''Дани меда'' прво мјесто за на најљепши уређен штанд освојио је Младен Марћеп из Дервенте, друго мјесто штанд освојио је Жељко Симић из Мркоњић Града и треће Еко центар ''Брезици'' из Добоја.

О оквиру Аранђеловданског вашара одржан је и 7. Етно фестивал ''Јабука'', гдје је прву награду за најљепше уређену сопру добило Удружење жена ''Јована'' Мркоњић Град, друго мјесто припало је Удружењу жена ''Наша жена'' из Подрашнице и треће Коло српских сестара Рођење пресвете Богородице из Мркоњић Града.

Прву награду за најљепши хљеб освојило је Хуманитарно удружење жена Мркоњић Град, другу  Коло српских сестара ''Ораховљани'' и  трећу Удружење жена ''Мајка'' Мркоњић Град.

Фестивал је пратио богат културно умјетнички програм, гдје су посјетиоци могли уживати у играма и пјесмама КУП ''Петар Први Карађорђрвић Мркоњић''.

Организатор је била Агенција за привредни развој Мркоњић Град, а покровитељ општина Мркоњић Град.

 

  • 25.11.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD