Дипломате из Европске уније у радној посјети у Мркоњић Граду

Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Ренцо Давиди, амбасадор Чешке у БиХ Томаш Суњог и представница амбасаде Велике Британије Кристин Мекнил боравили су у радној посјети општини Мркоњић Град. Током састанка са начелницом општине Мркоњић Град Дивном Аничић и предсједником Скупштине општине Миленком Милекић разговарало се о привредним и туристичким потенцијалима, као и о активностима које општина подузима када је у питању побољшање положаја младих.

''Разговарали смо о нашим пројектима у области привреде, као што је изградња фабрике силицијума, привлачење инвеститора за покретање текстилне индустрије, пословнe зонe и конкретно наше спремање за предприступне фондове везано за област изградње инфраструктуре у пословној зони'', рекла је Аничићева, додајући да су разговарали и о положају младих, спорту, култури и свемо осталом што општина ради за младе.

Замјеник шефа делегације ЕУ Ренцо Давиди је истакао да је посјета Мркоњић Граду организована да би се упознали о ситуацији у овој локалној заједници.

''Циљ посјете је био да добијемо информације на лицу мјеста о ситуацију у овој општини, да разговарамо о плановима у вези са пословним окружењем, развоју туризма и да се сретнемо са педставницима младих, рекао је Давиди. Истичући да је Европска уније веома заинтересована за локални економски развој и да ће идући циклус ИПА фондова, а када то буде било могуће, бити усмјерен на локални економски развој.

''Мислимо да су локалне власти прагматичније и да лакше рјешавају своје проблеме него виши нивои власти и зато нам је важно да се у наредном периоду фокусирамо на локални развој.'', нагласио је Давиди.

Томаш Суњог истакао је да Чешка амбасада подржава  активности Европске уније и канцеларије ЕУСР.

''Чешка сваке године донира БиХ око 2,5 милиона евра  кроз различите пројекте и то ћемо чинити још три до четири наредне године, те је важно да се предлажу квалитетни пројекти. Не можемо ријешити све проблеме које БиХ има на локалном нивоу, али можемо помоћи код одређених пројеката'', истакоа је Суњог.

Мекнилова је рекла  да се током посјете упознала о могућностима и потенцијалима које пружа ова општине, посебно из области туризма.

Поред састанка с локалним властима, дипломате ЕУ посјтили су радњу ковача Ахмe Зонића и музеј ЗАВНОБиХ-а, разговарали  са представницима Омладинске организације ''Центар'', посјетили Фабрику обуће ''Бема'', те на Балкани присуствовали презентацији пројекта из области туризма Грин тур, који финансира ЕУ. Такође, на Балкани имали су прилику да се састану и разговарају са истакнутим спотристима из нашег града.

  • 13.11.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD