Обиљежено 18 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомн-обиљежју масовне гробнице и Централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Мркоњић Граду обиљежено је 18 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина.

На тај дан Хрватска војска, ХВО и Пети корпус Армије БиХ 1995. године заузели су Мркоњић Град, а у офанзиви која је са прекидима трајала скоро годину дана заједно са припадницима такозване Армије БиХ етнички су очистили 13 општина и убили 1.634 лица, од којих се 420 и данас води као нестало. У агресији ове три  војске протјерано је 120 хиљада Срба.

У Мркоњић Граду послије рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица.

Љиља Перић долази из породице Црнчевић у којој су са падом мркоњићке општине страдала и њена три члана, брат, отац и стриц. ''Била сам присутна приликом есхумације, било је мучно, болно и тада сам имала само 19 година. Брат ми је мучки убијен, глава му је била смрскана, стриц је био запаљен , а оца сам нашла на Лисковиц'', рекла је Перићева. Додајући да je бoли jeр за злочине још нико није одговарао.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Хрватска регуларна војска са јединицима Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни..

"Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле. Само на подручју општине Мркоњић Град уништено 1.608 кућа и 700 станова, и око 3000 објеката, те ратна штета износи око 680 милиона КМ'', рекао је Милуновић. Додајући да су хрватске и муслиманске снаге за собом оставиле пустош и масовне гробнице. "Нису имали милости ни према дјеци, женама, старцима, а за ове злочине још нико није одговарао'', рекао је Милуновић. Она је нагласио да ће институције Републике Српске учинити све да злочинци буду изведени пред лице правде, као и да се пронађе 420 несталих. Милуновић је истакао да је у овој операцији учествовао и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем и подсјетио на видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић наглашава да злочин не застаријева и да општина неће одустати од тужбе против Републике Хрватске која је на овом подручју извршила злочине геноцида и урбицида. ''Злочин не застаријева и ми у Мркоњић Граду као и у осталих 12 западнокрајишких општина 18 година чекамо да неко буде кажњен за злочин како бисмо могли  подићи тужбу против Републике Хрватске за сву штету коју су они причинили'' рекла је Аничићева. Додајући да до тада треба да радимо, градимо и на достојанствен начин обиљежавамо овакве датуме и да се надамо да ће неко бити осуђен за злочине  и да ће правда изаћи на видјело.

Након парастоса и полагања вијенаца одржана је и духовна академија уз пригодан програм.

Обиљежавање страдања Срба у западној Крајини један је од 29 важнијих датума из новије српске историје који је установио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

  • 10.10.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD