Чланови Вијећа српске националне мањине из Опатије у посјети Мркоњић Граду

Чланови Вијећа српске националне мањине из Опатије њих 50 посјетили су општину Мркоњић Град, гдје су се упознали са историјом града и посјетили су значајније споменике. Њих је у име општине Мркоњић Град примио предсједник Скупштине општине Миленко Милекић који их је упоузнао са тренутном ситуацијом у граду, а професор историје Предраг Кокеза одржао је историјски час о страдању Срба у Западној Крајини у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

У делегацији Вијећа срба из Опатије  била је и 89-годишња Милена Радић Јанковић, родом из Мркоњић Градаи која сада живи у Опатији.

 Милена  је била  учесник битке 1942.године, била  у 7. крајишкој бригадии и у централној болници на Неретви и Сутјесци са рањеницима.

Каже да се обрадовала се доласку у родни град и посјети историјским споменицима.

''Поносна сам на мој Мркоњић и моје суграђане. Хвала вам што сте нас овако свечано и од срца дочекали'', рекла је Милена.  Додајући да ју је веомапогодио догађај из посљедњег рата,  а то је проналазак масовне гробнице.''Новине су писале о томе, али то није исто као кад се види .Ја сам зато хтјела да се наш народ који живи у Опатији,  као мањина,  да се упозна шта се ради по свијету од наших људи'', истакла је Јанковићева.

Предсједник Вијећа Миле Басарић, захвалио се на гостопримству предсједнику Скупштине општине и истакао да је разлог посјете Вијаће Мркоњић Граду тај што је Милена Радић Јанковић,  њихов члан родом из Мркоњић Града.

''Ми смо у Мркоњић Град дошли првенствено да посјетимо родно мјесто наше драге суграђанке  Милене Јанковић, која је капатан из НОБ-а и једна од ријетких живих учесника битке за рањенике на Неретви и Сутјесци'', рекао је Басарић. Додајући да је и основна идеја овог четвородневног  путовања обилазак животног и револуционарног пута Милене Радић Јанковић.

Осим у Мркоњић Граду чланови Вијећа посјетили су Бањалуку, те  даље настављају према Неретви и Сутјеци на Тјентиште  и своје путовање завшавају у Требињу, посјетом манастира Тврдош и херцегвачке Грачанице.

Чланови вијећа током  посјете Мркоњић Граду одали су  почаст и положили свијеће на Спомен обиљежје масовне гробнице из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата на Градском православном гробљу, те посјетили спомен-собу у Дому културе.

 

  • 7.10.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD