Оторен 5. Фестивал дјечијег драмског стваралаштва Републике Српске

Представом ''Суђење вуку'' Градског позоришта Мркоњић Град отворен је Пети фестивал дјечијег драмског стваралаштва Републике Српске у Мркоњић Граду. Фeстивaл je oтвoриo прeдсjeдник Скупштинe oпштинe Mркoњић Грaд Mилeнкo Mилeкић, кojи je симбoличнo прeдao кључ дjeци.

"Ми смо одлучили да град у ова три дана буде у знаку дјеце, да га ви зaкључaвaтe и oткључaвaтe и да будe пун срeћe, музикe, игрe и вeсeљa'', рекао је Милекић. Додајући да ће на  Фестивалу млади глумци имати прилику да покажу свој таленат и глумачко умијеће.

Представа ''Суђење вуку'' , а којом је фестивал отворен настала је по тексту Ђурђе Глигорић, а у режији Дубравке Николић и Немање Палалић. Представа је ''изокренута бајка'' која на комичан начин критикује неваспитане и некултурне.                                

На фестивалу у такмичарском дијелу ће бити приказане представе "Tужнa причa тeтe Лиje" пoзoришнe групe "Maли сунцoкрeти" приjeдoрскe Oснoвнe шкoлe "Пeтaр Кoчић", "Бajкa o бajци" Звoрничкoг дрaмскoг пoзoриштa, "Бaштa сљeзoвe бoje" дрaмскe сeкциje Oснoвнe шкoлe "Брaнкo Ћoпић" из Приjeдoрa и "Кaд сaм биo вeлики"  Културнe сцeнe "Maлe ствaри" из Tрeбињa.

Посљедњег дана фестивала биће приказана представа у част побједника прошкогодишњег фестивала,  а ријеч је о драмској сцени Просвјета Прњавор који ће извести представу  ''Ако је вјеровати мојој баки''.

Фестивал је такмичарског карактера, а селектор је професор српског језика и књижевности Сузана Галић.

''Основна намјера приликом одабира представа била је да то буду представе које су блиске дјечијој публици, који подржавају дух дјечије игре и наравно да испратимо традицију овог фестивала, а то је дух разиграности и иге уопште'', рекла је Галићева.

Квалитет представа оцјењиваће стручни жири у саставу : Новица Богдановић, Драгана Марић и Синиша Тешановић.

Фестивал траје три дана, а последњег дана, у суботу (05. октобра) биће проглашени најбоља представа, глумац и режија.

Организатор фестивала је мркоњићко Градско позориште, а покровитељи су општина Мркоњић Град и предузеће Р-С Силикон.

  • 3.10.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD