Општина Мркоњић Град обиљежила своју крсну славу Светог Пророка Илију

На Тргу краља Петра Првог Карађорђевића виђе хиљада Мркоњићана прославило је, заједно са представницима локалне власти и бројним гостима Светог пророка Илију, крсну славу општине Мркоњић Град.

Славски обред служио је протојереј Драган Липовчић, уз саслужење свештенства  мркоњићке епархије, након чега је наступило ломљење славског колача.

Обраћајући се грађанима начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић је рекла да је ово прилика да се представе резлтати рада у протеклој години.

 ''Желим да нам и ова година буде као и прошла,јер су сва наша предузећа у овим тешким временима пословала позитивно, да нам се до следеће године спортисти и културни радници враћају са медаљма као сто су се враћали и до сада, да наши привредници сачувају своје запослене и отворе нова радна мјеста, да наши Италијани направе фабрику у Бјелајцу, да нам бог да здравља свима и да чува наш Мркоњић Град и да чувамо Републику Српску'', поручила је Аничићева, истичући  да су успјешно извршене све обавезе према буџетским корисницима, као и сва социјална давања.

Аничићева је истакла да је у протеклој години почела са радом фабрика за производњу пелета у Бараћима, да је успјешно је окончан стећајни поступак у фабрици текстила ''Младост'', те да су  Италијани  потписали уговор за изградњу фабрике силицијума У Бјелајцу.

Славској церемонији поред више хиљада мркоњићана присуствовали су и бројни гости, међу којима министарица за породицу, омладину и спорт Нада Тешановић, министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију  Сребренка Голић, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Коваћевић и министар финансија Зоран Тегелтија, те делегације братске нам општине Зубин Поток на челу са предсјеником Скупштине општине Зубин Поток Славишом Ристић.

У забавном дијелу програма, приређено је славље уз популарну музичку групу ОК бенд..

Обиљежавање крсне славе започело је у јутарњим часовима служењем парастоса за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка, којем је присуствоваи и министар рада и борачко инвалидсјке заштите Петар Ђокић. Након парастоса, положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске. Након полагања цвијећа, у Културном центру ''Петар Кочић'' одржана је и свечана академија у част обиљежавања Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, на којој је представљена  монографија бригаде.

Поводом обиљежавања крсне славе општине у Културном центру ''Петар Кочић'' отворен је легат  др Мирослава Караулца, те је одржана је и Илинданска смотра фолклора.

  • 2.8.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD