За обнову храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду 123.620КМ

Православна Епархија бањалучка црквена општина Мркоњић Град у сарадњи са општином Мркоњић Град, организовала је донаторско вече за обнову храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, на којој је прикупљено 123.620 КМ.

Општина Мркоњић Град из свог буџета за обнову храма издвојила је 50.000 КМ, а осим општине уз дружење  у салону  ''Нина'', обнову храма помогли су бројни привредници и појединци.

Присутне је испред црквене општине Мркоњић Град поздравио протонамјесник Драган Липовчић.

''Вечерас смо се окупили да започемо једно богоугодно дјело, да започнемо реконструкцију нашег светог храма, који је био рушен и разаран, али поново подизан и поново уређиван. Времена су тешка, неизвјесна у сваком погледу , али ми управо овим чином и гестом који почињемо вечерас показујемо да смо народ божији,да смо на путу божијем и да смо спремни жртвовати себе да би ушли у царство божије'', рекоа је протонамјесник Липовчић.

Липовчић се у име Свете цркве присутнима  захвалио на одзиву и пожелио свако добро и  благослов  од Господа.

Општина Мркоњић Град из свог буџета за обнову храма издвојила је 50.000 КМ

''Наша одговорност је да вечерас будемо први који ћемо покренути обнову храма и ојачати његове темеље. Храм Рођења Пресвете Богородице не изгледа онако како би требало да изгледа,  и наша одговорност и обавеза је да нашем храму вратимо некадашњи сјај. Ово није нимало лако, али ево вечерас кренућемо са тим, да заједно покушамо  да сакупимо потребна средстав и обнавимо храм'', рекла је у свом обраћању начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Црква је тешко оштећена  и опљачкана у последњем отаџбинско-одбрамбеном рату рату, те је планирана комплетна реконструкција. У првој, почетној фази планирани су радови на ојачању темеља и њиховом проширењу, вањски радови и реконструкција крова, док су у другој фази планирани  унутрашњи радови.

 Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту старије древне црквице, која је изгорјела у пожару,  који је 1883.год. захватио Варцар Вакуф. Десило се то  3.септембра , када је у три сата ујутру букнуо јак пожар,  који је између осталих  градских  драгоцјености однио и прaвoслaвну цркву. Страдања за вријеме Другог свјетског рата  нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан је и у времену од  1953- 1960.год.  Ново страдање и нове ране, које су и данас видљиве, храм је доживио у последњем Отаџбинском рату.  Наиме, непријатељске јединице xрватске војске  су  29.новембра  1995.год. у вечерњим цaсoвимa зaпaлилe хрaм, који вољом Божијом није изгорио.

Сви који желе помоћи обнову храма средства могу уплатити на жиро-рачун број: 5710 6000 0001 8857 код Комерцијалне банке.

 

  • 3.7.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD