Мирко Кецман најбољи косац, а Станко Станковић делија Балкане

Косац Мирко Кецман из Петровца побједник је 23. Tуристичке манифестације Дани косидбе Балкана 2013 ''Меморијал Лазар Лакета''. Друго мјесто освојио је Недељко Керлец из Петровца, док је трећи био Славиша Пуповић из Пљевља.

 Поред такмичења у кошењу траве одржан је и косачки петобој за титулу Делије Балкане. Тако су се косци након кошења траве борили у скоку у даљ, бацању камена с рамена, обарању с брвна и трчању.

Након сабирања бодова титулу Делије Балакне  понио je Станко Станковић из Теслића. Претходне двије године дитулу делије понио је његов брат Јадранко.

Стојаковићу је ово први пут да участвује на овој манифестацији.

''Први пут учествујем о овој манифестацији и осјећам се веома лијепо. Манифестација је добро организована и посјећена, те се надам да ћу се вратити и следеће године'', каже Станковић. Додајући да је конкуренција била јака, јер је било доста искусних такмичара

Било је доста такмичара који овдје долазе већ дуги низ година, али у двије дисциплине сам био први те освојио ову титулу делије'' истакао је Станковић.

У кошењу траве косом кованицом  учествовала су 24 косца из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Најмлађи косац био је 15-годишњи Слађанко Бајић. У екипном такмичењу прво место освојила је екипа из Црне Горе.

За допринос у одржавању 23 међународне туристичке манифестације Дани косидбе 2013- меморијал Лазар Лакета, начелница општине Дивна Аничић додијелила је и  захвалницу младом здравичару, шестогодишњем Василију Иличићу.

Овогодишњу манифестацију отворила је начелница општине Дивна Аничић.

''Хвала Лазару Лакети што је установио ову манифестацију, коју ми ево 23 године се трудимо да одржимо. Лијепо је чувати традицију, а ово може да буде и спортска, туристичка и рекреативна манифестација, може овдје да нас дође и хиљаду али ако немамо косаца ништа нисмо урадили'', рекла је начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић

Аничићева се захвалила косцима  који подржавају ово такмичење.

''Хвала вам што на овакав начин подржавате манифестацију, чувате традицију и оно што су установили наши преци'', истакла је Аничићева.

Прије почетка надметања косаца свештеници Мркоњићке епархије су служили парастос покојном косцу Лазару Лакети, који је био утемељивач ове манифестације и европски првак у ручном кошењу траве. Делагације општине  положила је цијеће на споме- обиљежје. Такође је одржана је и ревијална косидба, односно сви косци су истовремено косили у част Лазара Лакете.

Посјетиоци су могли да уживају у занимљивом културно-забавном програму, који су приредили чланови КУД-а при Основној школи “Карађорђе” из Раче Крагујевачке и КУД Петар I Карађорђевић Мркоњић.

Покровитељ манифестације су општина Мркоњић Град и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а организатор Агенција за привредни развој.

Дане косидбе на Балкани утемељио је 1990. године Лазар Лакета, тадашњи европски првак у ручном кошењу. Лакета је погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992. године и од тада ова манифестација носи његово име.

  • 29.6.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD