Завршен Pеckа Rоck Climbing Fеstivаl 2013

На пењалишту у Пецкој 30 колометара од Мркоњић Града протеклог викенда од (17 – 19.маја) одржан је традиционални, трећи по реду фестивал у спортском пењању Pеckа Rоck Climbing Fеstivаl 2013. На фестивалу је учествовало око 60 учесника из Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и БиХ, а организатор је био пењачки клум ''Еxtrеmе'' из Бањалуке.

За овогодишњи фестивал припремљено је 25 нових смјерова, који уз 40 постојећих чине највеће пењалиште у БиХ.

''Пењалиште Пецка откривено је 2009.године сасвим случајно, када смо дошли да мало обиђемо стијене , али нашли смо огроман потенцијал и једно од најбољих мјеста за пењање у БиХ'' каже Ђенан Хозић предсједник пењачког клуба ''Ехtreme'' из Бањалуке. Додајућу да оно што  их привукло нису само стијене,ту је и амбијент, пејзаж,  људи и окружење које је каже једноставно невјероватно.

Хозић истиче да већ трећу годину за редом припремају  нове смјерове који се користе за Pеckа Rоck Fеstivаl.

''Ове године смо припремили 25 нових смјерова и тиме број смјерова довели на 66 и то је сада највеће пењалиште у БиХ. Сваки смјер има свој назив који је испосан испод смјера, са тежином и дужином смјера те бројем осигурања, како би пењачи могли  да планирају свој успон'', каже Хозић.

Давид Лемерер из Беча, каже да му се подручје Пецке  јако допали и овдје је  је пети пут.

''Атмосфера је породична, екипа која долази је одлична,  а природа је прелијепа и све је као необрађени дијамант'', истиче Лемерер.

Сабине Кирклоф такође  долази из Беча и свиђа јој се ово пењачко подручје јер је доста другачије.

''Мјесто је небично јер је ван утабаног пута и занимљиво је бити један од првих овдје, док се пењалиште још развија''рекла је Сабине.

Лука Томац фотограф из Загреба први пут је на фестивалу и каже да  подручје има велики туристички потенцијал.

''Подручје има изузетно велики туристички потенцијал, занимљиво је и још увијек недовољно истражено и било би штета да се не искористи у смислу туризма  или сличних активности'', рекао је Томац.

У Пецкој су боравили и  представници Центра за животну средину који активно учествују у промоцији овог краја.

''На пењачки камп смо дошли не да учествујемо него да подржимо читаву ову иницијативу пењачког клуба.'', каже Наташа Црнковић. Истичући да и они сами активно учествујемо у промоцији читавог овог краја и показивања да постоје различити начини како би се овај крај уопшште могао искористити.

До сада су на пењалишту у Пецкој боравили  посјетиоци из Енглеске, Њемачке, Аустрије, Ирске, Шпаније Словеније, Србије, Хрватске и БиХ.

Фестивал су омогућили Америчка амбасада у БиХ, УСАИД Шведска развојна агенција и општина Мркоњић Град.

 

  • 20.5.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD