Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала Меморандум о промовисању и спровођењу Архуске конвенције

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је Меморандум о сарадњи о промовисању и спровођењу Архуске конвенције са представником Центар за животну средину Бањалука Тихомирем Дакићем. Ријеч је о конвенцији чији је циљ заштита права сваког лица на живот у животној средини адекватним њиховом здрављу и квалитету живота.

 ''Ми на овај начин желимо да јавност упознамо која то права гарантује Архуска конвенцији као и да  радимо на промоцији и  примјени њена три основна стуба, праву приступа информацијама, учешћа јавности у одлучивању и приступа правди по питању животне средине, каже Дивна Аничић, начелница општине Мркоњић Град. Додајући даје сада обавеза општине Мркоњић Града успостави добру  сарадња на примјени свих стубова конвенције, успостављање  контакта те размјена информација по питању заштите животне средине.

Архуска конвенција усвојена је 25.јуна 1998.године од стране УНЕЦЕ(Економске комисије Уједињених нација за Европу) с циљем доприноса заштити права сваког лица садашњих и будућих генерација на живот у животној средини адекватним њиховом здрављу и квалитету живота.

Архуска конвенција је ступила на снагу од стране Босне и Херцеговине 15.септембра 2008.године.

Меморандум су поред општине Мркоњић Град у Републици Српској потпиали градови Бањалука и Приједор, те општине Челинац, Котор Варош.

  

  • 7.5.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD