Изложба паноa националних споменика отворена у Мркоњић Граду

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић у галерији Културно-спортског центра ''Петар Кочић'' отворила је јуче изложбу паноа националних споменика БиХ ''Културно памћење- благо које нестаје. Изложба је организована у сарадњи са Комисијом за очување националних споменика БиХ и дио је кампање коју Комисија води од 2003. године ради заштите угрожених насљеђа.

Отварајући изложбу, начелница општине Дивна Аничић истакла је да је дио изложбе чине и национални споменици са територије општине.

''Комисија је и на територији наше општине препознала националне споменике, а то су Музеј првог засиједања ЗАВНОБиХ-а, стари град Бочац, те Хамдијина и Кизларалагина џамија'', рекла је Аничићева. Истичући да би било веома значајно када  би се пронашао начин да се осигурају  средстава за реновирање Музеја ЗАВНОБиХ-а.

Мирела Мулалић- Хандан извршна директорица Комисије за очување националних споменика  истакла је да је на изложби представљено  57 националних споменика  из сјеврозападног дијела БиХ, што је само дио богатог фондуса од 703 националних споменика, колико их је Комисија до сада прогласила.

''Изложба је едукативног каракрета, а  културно  насљеђе јесте један медиј за пренишење знања из историује, религије, обичаја, вјеровања традиције  и умјетности..... '', истакла је Мулалић-Ханданова. Додајући да јој је веома драго што је изложба отворена, на Међународни дан споменика и споменичких цјелина, те је одржана и презентација пројекта ''Моја БиХ – моје насљеђе'', који Комисија успјешно проводи већ неколико година.

Изложба је се организује у оквиру кампање ''Културно памћење- благо које нестаје'' у којој је од 2003.године до данас била постављена у Сједињеним Америчким Државама, Шпанији, Италији, Турској, Србији, те широм БиХ.

Сјеверозападну регију БиХ представљају пaнои са фoтoгрaфиjaмa нaциoнaлних спoмeникa с пoдручja Бaњe Лукe, Бихaћa, Бoсaнскe Крупe, Бoсaнскoг Пeтрoвцa, Бужимa, Вeликe Клaдушe, Глaмoчa, Грaдишкe, Дeрвeнтe, Дрвaрa, Jajцa, Кључa, Кoзaрскe Дубицe, Лaктaшa, Mркoњић Грaдa, Нoвoг Грaдa, Приjeдoрa, Прњaвoрa, Сaнскoг Moстa, Српцa, Цaзинa и Чeлинцa.

Ова изложба дoсaд je билa пoстaвљeнa у Mузejу сaврeмeнe умjeтнoсти Рeпубликe Српскe у Бaњoj Луци, у Mузejу Кoзaрe у Приjeдoру, као и у Нoвoм Грaду (Бoсaнски Нoви) .

Излoжбa у Мркоњић Граду биће oтвoрeнa дo 30. априла.

  • 19.4.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD