СРПСКА СТРАДАЊА И МИГРАЦИЈЕ У ХХ ВИЈЕКУ - ПОСЕБНО СРБА КРАЈИШНИКА-

У књизи СРПСКА СТРАДАЊА И МИГРАЦИЈЕ У ХХ ВИЈЕКУ- ПОСЕБНО СРБА КРАЈИШНИКА- аутора Душана (Милана) Васић описана су српска страдања у пет ослободилачких ратова вођених током XX вијека (два балканска, два свјетска и последњи отаџбински). У тим ратовима страдало је преко 2,5 милиона српског становништва. У последња три рата спроведенна су три геноцида над Србима, масовним страдањем цивилног становништва, присилним прекрштавањем и присилним прогоном.

''Иако је акценат ауторовог интересовања  подручје данашњег Мркоњић Града, које је представљено свеобухватно, систематски и хронолошки, користећиу се старим српским записима и натписима релевантном историјографијом, мемоарском и публицистичком грађом и свеопштим књигама и писаним и испричаним свједочанствима мјештана, аутор је представио све важније аспекте живота на ширем подручју Босанске Крајине, чак и цијелог подручја БиХ – јер је трагична судбина Срба ипак опредјељивана догађајима, друштвеним и политичким околностима ширег региона'' стоји у  рецензији књиге коју потписује Драган Пејић.

У књизи је изнеђу осталог анализиран национални састав у периоду 1931­-1991 у свих 105 општина БиХ. Детаљније је  анализиран национални састав у свим општинама и срезовима Крајине и раније Врбаске бановине, а посебна пажња посвећена је у 38 насеља општине Мркоњић Град. Такође су описани главни узроци почетка рата у БиХ и како је он почео. Описано је стварање Републике Српске, као и све Резолуције СБ УН, по којима су кажавани само Срби за екцесе све три националне учеснице рата. У књизи су описане и припреме на Брионима и Сплииту за етничко чишћење Срба из Хрватске и БиХ. Представљена су и злодела сплитских гардиста у општини Мркоњић Град, у јесен 1995, те неке од аутентичних ибегличких судбина. Кроз многе конкретне примере у књизи је покушан дати одговор на питање „има ли правде у Хагу''.

Књига се може поручити код аутора на тел. 00381 21/6363­961 и моб. 064/220­9393 или у Мркоњић Граду код Јована Васића на тел. 050/213­-809 или у Бања Луци код Милана Поповића тел. 051/462-­200 и моб.065/772­-913

 

 

  • 12.4.2013. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD