ВОЂЕВИЋ: УЧИНИТИ СВЕ ДА ОДГОВОРНИ ЗА ЗЛОЧИНЕ БУДУ ПРОЦЕСУИРАНИ

ВОЂЕВИЋ: УЧИНИТИ СВЕ ДА ОДГОВОРНИ ЗА ЗЛОЧИНЕ БУДУ ПРОЦЕСУИРАНИ

У Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, у капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на спомен-обиљежја на Тргу српске војске.

Дан општине је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да су на данашњи дан прије 27 година Мркоњићани били изузетно срећни што се након изгнанства враћају на огњишта, а били су и тужни и неутјешни због оног што су затекли у граду.

"Свима је позната трагедија која је задесила наш град, наше жртве заслужују поштовање, да буду достојанствено означене у историји и да кривци буду приведени правди", истакао је Вођевић.

Он је навео да је општинска управа урадила оно што је било до ње, те да је остало да посао заврше институције на другим нивоима власти.

"Ми смо Тужилаштву БиХ упутили и папире и доказе на даље поступање и очигледно је ту неки проблем и застој. Позивам све одговорне особе да ураде оно што је до њих како би коначно сви који су учествовали у овом злочину изашли пред лице правде и како би коначно и Мркоњић добио мјесто које заслужује у својој историји", рекао је Вођевић.

Душко Милетић из општинске Борачке организације нагласио је да је свима познато да је овдје стравичан злочин извршила хрватска војска, оцјењујући да је, како вријеме протиче, све више показатеља да никоме није стало до кажњавања одговорних.

"Мислим првенствено на суд, на институције које су надлежне да процесуирају ратне злочине, видљиво је да нико ништа не ради на том питању", додао је Милетић.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Међу ексхумираним је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. За ове стравичне злочине још нико није одговарао.

Породице жртава су неутјешне и полако губе наду у доступну правду.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао рођеног брата Душка и два брата од стрица Петра и Милорада, рекао је да је 4. фебруар сваке године тужнији због непроцесуирања злочинаца.

"Овдје се знају налогодавци, извршиоци, али су сви ти подаци негдје у ладицама. Моја мајка се упокојила прије двије године, није дочекала правду, а са оваквим начином рада надлежних институција, не вјерујем да ћу је и ја дочекати, можда моја дјеца", навео је Митрић.

Љубинка Крека, која је у гробници пронашла тијело супруга Јове, рекла је да је изгубила сваку наду да ће неко одговарати за мркоњићке жртве.

Данашњем обиљежавању 4. фебрура, Дана општине Мркоњић Град, између осталих, присуствовали су и министар финансија у Савјету министара и некадашњи начелник ове општине Зоран Тегелтија, као и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

 

  • 4.2.2023. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD