У ПЛАНУ ОТВАРАЊЕ ДОМА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЊЕГУ

У ПЛАНУ ОТВАРАЊЕ ДОМА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЊЕГУ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је једна од идеја, како би се искористили капацитети које има Мркоњић Град, да се у општини у наредном периоду отвори дом за здравствену његу, што се по новом Закону здравствене заштите омогућава јединицама локалне самоуправе.
"Ти домови за здравствену његу са стационарним лијечењем биће усмјерени, рецимо, према онколошким пацијентима, онима који имају таква обољења и којима је потребна та врста здравствене његе", објаснио је Шеранић приликом посјете мркоњићком Дому здравља.
Он је додао да се уз то даје могућност и да се региструју одређене специјалистичке амбуланте у вези са радом Дома за здравствену његу, које би се бавиле одређеним апсектима интерне медицине.
Шеранић је навео да је и током претходне посјете овој општини разговарао са начелником Драганом Вођевићем о томе како могу да искористе капацитете које Мркоњић Град има.
Директор Дома здравља "Др Јован Рашковић" Радивој Ерак рекао је да ће Дом за здравствену његу првенствено служити за опсервацију, односно посматрање пацијената.
"Тренутно имамо проблема са транспортом пацијената, када се санитет задржи и до 10 часова у Бањалуци, а Дом за здравствену његу ће највише значити због опсервација на лицу мјеста", истакао је Ерак.
Вођевић је навео да Дом здравља у Мркоњић Граду треба да буде регионални здравствени центар, те да ће услуге Дома здарвља у наредном периоду подићи на виши ниво.
"План је да уз адекватну опрему и кадар оформимо Дом за здравствену његу, уз стационарно лијечење и специјалистичке амбуланте", рекао је Вођевић.

 

  • 26.9.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD