Одржана Светосавска приредба

Одржана Светосавска приредба

 У Парохијском дому Храма Светог Саве у Мркоњић Граду одржана је „Светосавска приредба“, у организацији Црквене општине Мркоњић Град, Општине Мркоњић Град и Културног центра "Петар Кочић". Уприличен је богат програм који су приредили вриједни професори и ученици наших основних и средњих школа.

Начелник Вођевић је искористио прилику да честита свима славу Светог Саву, те је истакао да нас је кроз цијелу нашу историју Свети Сава окупљао, поготово у ове свете дане.

„ Историја нас учи, а и обавезује да се Светосавље преноси са кољена на кољено. Знамо да је он живио 60 година, али је заиста много тога у свом животу успио и урадио на добробит свих нас“, истакао је Вођевић. „ Ми требамо да будемо поносни на чињеницу што смо потомци Св. Саве и требамо да слиједимо његов пут. Ја са своје позиције позивам све своје суграђане и сву своју сабраћу , посебно наше Оце који служе у саборним храмовима да нас окупљају у што већем броју и што чешће“ изјавио је Вођевић.

Ивана Лазендић ученица 5.разреда је рекла да јој је драго што су празник Св. Саву обиљежили на један веома посебан начин и нада се да ће и наредних година да буде тако.

Ивана Вођевић ученица 7. разреда је истакла да јој је била част и задовољство што је учествовала на Светосавској приредби и додала је да се за наступ припремала око мјесец дана.

Саво Јанковић протојереј-ставрофор је рекао да смо вечерас почашћени једном дивном приредбом наших учесника, који су кроз своје наступе говорили о дивним дјелима Светог Саве.

„ Ово је почетак и надамо се сви да ћемо то наставити и идуће године, а вечерашње празновање настављамо у храму гдје ћемо служити вечерњу молитву. Важно је напоменути да Св. Саву прослављају се српске школе, цијела наша српска православна црква, а посебно ми овдје који имамо предиван храм који је посвећен нашем светитељу“, рекао је Јанковић.

Ђорђе Алексић, један од организатора, рекао је да ЈУ Културно спортски центар „Петар Кочић“ у сарадњи са парохијом у Мркоњић Граду, а под покровитељством Општине Мркоњић Град организовала Светосавску приредбу.

„ Ми се надамо да ће се наредне године у Културном центру одржати Светосавска академија која ће прерасти у традиционалну манифестацију која ће се одржавати сваке године у сарадњи са свим школама на подручју наше општине“, додао је Алексић.

Свети Сава је најважнија личност из српске прошлости, не само као установитељ Српске православне цркве, већ понајвише као отац српске нације, која је управо захваљујући њему и његовој породици добила своје оквире у којима је могла да се развија, односно да баштини сопствену културу и самосвијест.

 

 

  • 26.1.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD