hi boy
 ФИЛМ СВЈЕДОК - СРПСКО СТРАДАЊЕ КРОЗ ПРИЗМУ ЗОРАНА СТАНКОВИЋА

ФИЛМ СВЈЕДОК - СРПСКО СТРАДАЊЕ КРОЗ ПРИЗМУ ЗОРАНА СТАНКОВИЋА

У Београду су снимљени први кадрови дугометражног документарног филма "Свједок".
Сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић, а филм се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима проф. др специјалисте судске медицине Зорана Станковића која се тичу његовог боравка на простору Босне и Херцеговине за вријеме ратних дешавања.
Нажалост, проф. др Станковић је изненада преминуо непосредно пред почетак снимања филма.
Након његове смрти филм мијења своју форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину ратног ужаса, приказану кроз историјски и биографски портрет проф. др Станковића.
По ријечима режисера, ово је филм о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата, али исто тако овај је филм дужна национална почаст историјском дјелу и величини проф. др Станковића.
Кроз позив специјалисте судске медицине у току ратних сукоба, проф. др Станковић је свједочио о деструкцији људског бића, о ужасима индивидуалне патње, о посљедицама распада једне земље и страдању једног народа.
Снимање филма планирано је на више подручја и локација у Босни и Херцеговини, Србији, Словенији и Холандији.
У Мркоњић Граду, снимање филма планирано је за 06. февруар, од 10:00 часова на Градском гробљу.
Овим путем, позивамо становнике општине Мркоњић Град да узму учешће у снимању филма.

  • 11.1.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD