У Подбрду радна интеграција особа са нарушеним менталним здрављем

На имању пољопривредне задруге „ Мрав“  у мјесту Подбрдо код Мркоњић Града реализује се пројекат " Радна интеграција особа са нарушеним менталним здрављем и других угрожених категорија становништва кроз  урбану пољопривреду“.

Мркоњићко Удружење за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу „Уздравље“ реализује овај пројекат , који је дио пројекта „ Ментално здравље у БиХ“ финансираног од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу у БиХ.

Предсједник Удружења „ Уздравље“ Борислав Ђурић рекао је новинарима да особе са менталним потешкоћама или неким  физичким  инвалидитетом имају прилику да раде и производе органску храну.

„У ту сврху смо подигли имање са засадима малине, а планирамо подићи и рибњак да бисмо узгајали шарана. Нашим корисницима смо подјелили  и пет пластеника, а они су имали  и одређена предавања" , навео је Ђурић.

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић рекла је да је Општина суфинансирала овај пројекат са 5.700 КМ, што је око 10 одсто од укупне донације.

„Драго ми је што је пројекат заживио , а треба им помагати и у наредном периоду да би постали одрживи и да би могли продавати своје производе“, навела је Аничићева.

Пројектна лидерица за  „Ментално здравље у БиХ“  Звјездана  Стјепановић истекла је значај пројекта у Подбрду , наводећи да је то психо-социјални , као и модел  социјалног  предузетништва који утиче и на побољшање економске ситуације корисника. Она  је додала да је ово модел радне интеграције који се  реализује у оквиру пројекта „ Ментално здравље у БиХ“ која реализује Асоцијација „XY“ са Министарством здравља и социјалне заштите РС И Федералним министарством здравља, а уз подршку владе Швајцарске.

„На рехабилитацији наших корисника и њиховој ресоцијализацији ми не можемо ништа да радимо ако немамо подршку локалне заједнице, а у Мркоњић Граду имамо сјајну подршку“, нагласила је Стјепановићева.

Директор пољопривредне задруге „ Мрав“ Давор Јовић каже да је њихов циљ да се увежу мали произвођачи , те да се омогући пласман њихових производа.

„Крећемо са повртарски, ратарским и воћарским  производима и сировинама, а планирамо и пчеларски сектор да бисмо ту област подигли на виши ниво“ рекао је Јовић.

 

 

  • 21.8.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD