У Густовари прослављена храмовна слава - Петровдан

Cветом литургијом, литијом и традиционалним сјечењем славког колача свечано је и ове године обиљежена храмовна слава храмa у Густовари, посвећенa Св. апостолима Петру и Павлу – Петровдану.

У присуству великог броја вјерника Свету литургију су служили свештеници Добрица Тепић и Александар Бјеличић. Након свете литургије и освећења славског колача и кољива ишла је литија око храма.

Литургији је присуствовао велики број вјерника, као и начелница општине Дивна Аничић са сарадницима.

Потом је служен парастос за 14 погинулих бораца ВРС и двије цивилне жртве рата
 и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје.

______________________________________________________________________________________ 

 Свети апостол Павле, био је један од највећих прогонитеља Цркве Христове, мучио је и прогонио тадашње хришћане, али га је Господ, чудесним преобраћењем преобразио у свог највјернијег заступника, проповиједника многобожачком народу и страдалника за име Његово.

...Свети апостол Петар, три пута се, у тешким тренуцима Христовог живота, одрекао Господа, рекавши да не познаје тога човјека. Али, када се опомену ријечи Христових : Заиста ти кажем: ноћас док петао не запјева три пута ћеш ме се одрећи, раскаја се и увидје шта је учинио те горко плакаше.

...Из ова два кратка текста видимо да су и они, као и ми, били склони паду, гријеху, али их то није спријечило да се покају, да исправе своје животе, те да крену путем покајања, истине и страдања и на крају се уздигну у висину мјере раста Христовог, што је циљ свакога човјека који је дошао на свијет....

  • 13.7.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD