Изложба рукотворина Змијањска покрстица

Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана, организовало је шесту изложбу рукотворина "Змијањска покрстица", на којој су предстваљне рукотворине са препознатљивим змијањским везом.

Идејни творац изложбе Слободан Ћоћкало рекао је да је манифестација настала као омаж змијањском везу и да је њен циљ очување аутентичних предмета овога краја. Каже да је ове године тема везана за змијањски вез на женској кошуљи.

"Постоје двије врсте кошуља, она која је мање украшена и она која је за удају, која је посебно украшена. Народ овога краја је познат по том специфичном начину украшавања ношње, и то треба сачувати од заборава", истакао је Ћоћкало.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да јој је посебно драго што се ова манифестација дешава на селу.

"Драго ми је што се чува традиција, што манифестација не познаје ни општинске, ни парохијске границе и што је сваке године све бројнија. Осим змијањског веза, овдје можете видјети и богату понуду домаће хране", нагласила је Аничићева.

Члан Кола српских сестара "Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија" из Превије Данијела Врачар каже да су на изложбу донијеле кошуљу из 1935. године.

"То је посебна дјевојачка кошуља са црвеним змијањским везом, коју су дјевојке облачиле на дан свадбе", објаснила је Врачарева.

 

На изложби, која је одржана синоћ у Ораховљанима поводом празника Светог Трифуна, своје радове су представила и бројна друга удружења жена из Мркоњић Град и Рибника. Посјетиоци су уживали и у богатој домаћој храни, а све то су пратиле пјесма пјевачких група КУД- а, Петар I Карађорђевић Мркоњић“ и  КУД- а "Петар Кочић" из Мркоњић Града.

 

  • 17.2.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD