Одржана предавања о пластеничкој производњи

У просторијама Агенције за привредни развој Мркоњић Град данас је за пољопривреднике са подручја општине одржано предавање о пластеничкој производњи у зимском периоду и технологију производње у пластеницима.

Драшко Башић испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске рекао је да више фактора утиче на квалитет пластеничког производа.

''Што се тиче саме припреме јако је битно уклонити све биљне остатке од претходне културе. Затим је битна сама припрема земљишта, односно орање и фрезање и трећа битна  ствар у зимском периоду је провјетравање пластеника, како би могао да уђе свјеж ваздух и како би се смањила влагу у пластенику, а самим тим и појава  гљивичних болести'', рекао је Башић.

Он је истакао да је производња у пластеницима у ставри производња у контролисаним условима, гдје је смањен ризик од елементарних непогода, производња је једноставнија, јер се уз мање заштите хемијским средствима постижу већи приносе и наравно приходи.

Башић је напоменуо да се у зимским условима требају  производити биљне културе које подносе ниске темпаратуре, као што су салата, шпинат, блитва и друго.

Милко Клепић има пластеник од 100 квадрата и углавном производи сезонско поврће. Каже да су му ова предавања јако добра, јер се на тај начин усавршава и учи како да постигне најбоље резултате.

Предавање је један у низу догађаја у оквиру Седмог сајма пољопривредних производа "Аранђеловдански вашар ", који је почео у понедјељак, 18. новембра, стручним предавањима за пчеларе, а завршава се у суботу, 23. новембра, када ће бити одржан 14. Фестивал домаће ракије, 13. Етно-фестивал "Јабука" и 13. Дани меда.

 

 

 

  • 20.11.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD