Никићевић: треба брендирати мркоњићку шљивовицу

Квалитет мркоњићке шљивовице је све бољи и зато би је требало заштити и брендирати, сматра професор Пољопривредног факултета у Београду Нинослав Никићевић.

Никићевић ће са професором Нермином Спахом из Сарајева оцијенити 124 узорка ракије, као и три узорка вина, а резултати ће бити саопштени у суботу, 23. новембра, на Фестивалу домаће ракије.

Он је рекао да у Мркоњић Град долази 14 година да оцјењује квалитет ракије и да Мркоњичани, осим шљивовице, имају добру јабуковачу, дуњевачу и крушку.

Никићевић је појаснио да постоји Лисабонски аранжман којим је прописано како нека земља може заштити своје производе у међународним оквирима.

"Предлажем да сљедеће године, када будем долазио 15. пут да оцјењујем ракију, разговарам са људима из политичког врха Републике Српске да бисмо се договорили како се на најбржи начин може заштити и брендирати овај производ", рекао је Никићевић, један од најпознатијих оцјењивача ракије.

Према његовим ријечима, цијена мркоњићке шљивовице, ако би се извозила у стакленој амбалажи, могла би да буде од 10 до 25 евра.

Фестивал ракије је једна у низу манифестација у оквиру Седмог сајма пољопривредних производа "Аранђеловдански вашар у Мркоњић Граду" који је почео јуче стручним предавањима за пчеларе.

Сајам се завршава у суботу, 23. новембра, када ће осим Фестивала домаће ракије, бити одржани Етно-фестивал "Јабука" и Дани меда.

  • 19.11.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD