Одржана „3. Конференција предузетништва жена у Tребињу“

У Требињу је јуче одржана 3. Конференција предузетништва жена у РС у организацији Министарства привреде и предузетиштва и Привредне коморе Републике Српске, која је окупила око 200 учесника из Српске, БиХ, Србије, Црне Горе и Хртватске. Конференцију је отворио министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Поред великог броја предузетница,  преставника  министарства, Привредне коморе у РС, локалних  заједница, Гендер центра Владе РС,  развојних агенција , 3. Конференцији  предузетништва жена у РС, у Требињу свој допринос је дала и начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Директор сектора за економско правне послове у Привредној комори РС Драгана Кокот рекла је да је циљ конференције  представљање  пројекта „ Представљање предузетништва жена у РС“ али и стратегије подршке развоја женског предузетништва, која треба да буде усвојена у Народној скупштини РС. „Конференцијом повезујемо предузетнице које желе да креирају боље услове у Српској, али и да дамо  подстрех женама да се почну бавити  предузетништвом“, рекла је Кокот, која је  и предсједник Савјета за предузетништво жена у Привредној комори РС.

У Програму конференције одржана су мотивациона предавања, са освртом на проблематику и оснаживање жена у предузетништву, те двије панел дискусије кроз која су предствљена искуства предузетница  из земље и региона. 

Након конференције организовано је потписивање споразума  о сарадњи између  удружења жена из региона, док су у оквиру Европске мреже предузетништва одржани и  билатерални сусрети учесника.

Организација конференцие  реализује се под окриљем Европске  мреже  предузетништва,  а подржана је и од Европске банке за обнову и развој. 

Истраживања показују да у Европи има више жена него мушкараца, жене предузетнице представљају само трећину самозапослених у ЕУ. Постоје  неки додатни фактори  (као што су  усклађивање бизниса и породице) због којих  је предузетништво мање атрактивна опција за њих, него  за мушкарце. Европска комисије тим реализује  бројне активности  у земљама ЕУ , како би  ово превазишла  и охрабрила  више жена да започну  сопствени бизнис.

 

 

  • 26.9.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD