Чувари традиције и културног насљеђа

Колo српских сестара "Блага Марија" организовало је пету изложбу ручних радова "Змијањска покрстица" чији је основни циљ очување материјалног насљеђа мркоњићког, рибничког и шиповачког краја као и промоција туристичке понуде овога краја.

На синошњој изложби организованој поводом празника Светог Трифуна постављено је  петнаест штандова на којима су представљене рукотворине змијањског веза, плетења, ткања из Подрашнице, Превије, Мркоњић Града и Шипова.

Изложби је присуствовала и Начелница општине Дивна Аничић која се обратила присутнима и истакла да општина Мркоњић Град подршава овакве манифестације које доприносе развоју сеоског туризма, и да поред Ораховљана овакве изложбе и дружења се организују и у други  селима мркоњићког краја.

Изложба је имала такмичарски карактер и побједницима су уручене новчане награде, дипломе, као и захвалнице свим учесницима.

Прво мјесто за најоригиналнију шару на везеном пешкиру, односно награду за најљепше извезен пешкир освојиле су чланице Кола српских сестара, „Рођење Пресвете Богородице“.

Највећу пажњу изазвала је старост пешкира. Тако су чланице Хуманитарног удружења жена Мркоњић Град изложиле пешкир из 1938. године, а чланице КСС „Вера, Нада, Љубав и мати Софија“ из Превије из 1948. године. Марија Дакић је приказала свој свадбарски пешкир из 1968. године.

Најљепше уређен штанд имале су чланице Удружења жена „Превија“ из Превије, Удружење жена „Наша жена“ из Подрашнице, Госпова Давидовић и Марија Дакић (Етно село ,,Дакић“ из Бараћа).

Сви излагачи и спонзори  награђени су дипломама и захвалницама, док је прво мјесто за најљепши пешкир награђен са 100,00 КМ, а најљепше уређен штанд са 50,00 КМ.

Организатор је приредио и квалитетан културни програм проткан изворном пјесмом, наступ пјевачке групе КУД „Петар I Карађорђевић Мркоњић“ и КУД „Петар Кочић“ из Мркоњић Града. Први пут наступила је  фолклорна секција из Ораховаљана , а која дјелује при КУД „Петар Кочић“.

На крају, предсједница Божана Максимовић  казала је да ће тема шесте изложбе ''Змијањска покрстица'' бити везана за избор најљепшег веза на женској хаљини или кошуљи . "

 

  • 11.2.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD