ОБНОВА УСКОТРАЧНЕ ПРУГЕ СРНЕТИЦА-МЛИНИШТЕ-ШИПОВО

Оправданост обнове ускотрачне пруге Срнетица-Млиништа-Шипово била је тема састанка одржаног у Мркоњић Гарду, гдје је закључено да поменута пруга има економску, туристичку и еколошку оправданост. Прве конкретне акције на реконструкцији пруге Срнетица-Млиништа-Шипово могу се очекивати на прољеће и за овај пројекат биће потребно око 12 до 15 милиона марака.

 

Ово је по први пут да се медијски озбиљно презентира овај  пројект. Незнам колико се вас возило овом некадашњом  пругом, али ја спадам у ред оних који су имали срећу да се возе том пругом и да у том тренутку када је  укидана нисам ни био  свјестан колика се штета прави том крају њеним укидањем -  рекао начелник општине Мркоњић Град, Зоран Тегелтија. Сви смо ми свједоци какву трагедију односно какве економске штете  су настале укидањем ове пруге. С моје стране и стране општинске управе Мркоњић Града ми ћемо заиста својски стати иза овог пројекта, покушати ово заједнички дефинисати као један заједнички пројект, јер нико од нас појединачно  без обзира о коме се ради, да ли су то жељезнице РС, министарство, општина  или било ко други  нема ни снаге ни економску моћ да може само да реализују овај пројекат  већ само заједничким активностима можемо то реализовати, заједнички можемо остварити неке наше заједничке и економске интересе, без којих ни нема напретка - додао је Тегелтија.

 

Састанку су поред чланова Удружења за обнову узане пруге Срнетица-Млиништа-Шипово присуствовали и начелници седам општина југотападног дијела Републике Српске са сарадницима, представници Жељезница РС, Шума РС, катастра РС и представници туристичке организације РС.

 

Удружење смо формирали крајем прошле године са циљем да се изврши увид у стање постојећег пружног појаса и  на темељима онога што је некада било и на основу најновијих идеја и замисли извршимо обнову те пруге. Кад кажем пруге немислим на обнову пруге у ужем смислу, него пружне трасе и пружног појаса око те трасе, а то значи потпуну техничку и технолошку и економску валоризацију тог простора у циљу развоја овог краја рекао је Проф.Драго Благојевић, предсједник Удружења за реконструкцију и обнову узане пруге Срнетица-Млиниште-Шипово. Додајући да се прве конкретне акције могу се очекивати на прољеће и да је за овај пројекат потребно око 12 до 15 милиона марака, а за њену реконструкцију заинтересован је и велики број инвеститора како из земље тако и из иностранства.

На састанку је такође закључено да је потребно провјерити да ли је и у којој мјери Влада Републике Српске заинтересована за овај пројекат,затим да се и општина Језеро овом пругом повеже са Шиповом, као и да се крак пруге од Срнетице продужи до подручја Врлетина.

 

 

  • 8.2.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD