Одржана свечана академија

У Културном центру "Петар Кочић" у Мркоњић Граду одржана је свечана академија поводом Дана општине, а који се обиљежава у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године, дан када су се становници вратили на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва.

Начелник општине Дивна Аничић рекла је да се у периоду од прошлог Дана општине дo сада десило много значајних догађаја, а да је најрадоснији био освештање Храма Светог Саве уз присуство и благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

"Отворена је и хидроелектрана `Бочац два`, имали смо и велики скуп са пољопривредницима у Подрашници. Стабилан је број запослених, присутан је велики активизам невладиних организација, јавне установе и предузећа послују позитивно и можемо бити задовољни", истакла је Аничићева.

Tоком свечане академије успјешни и заслужни појединци и колективи награђени су захвалницама и повељама општине.

Повељу почасног грађанина општине Мркоњић Град са златним симболом општине постхумно су добили Ђуро Марић за изузетан допринос у развоју науке и образовања и Радослав Гашић, такође постхумно, за допринос у области културе и умјетности.

Повељу општине Мркоњић Град са златним симболом општине добиле су 11. Лака пјешадијска бригада и Седма моторизована бригада за изузетно испољену храброст и пожртвованост у одбрамбено-отаџбинском рату.

Похвалама су награђени Славко Николчић и Зденко Савановић из Београда за значајан допринос у одржању и унапређењу односа између Удружења Мркоњићана из Београда и општине Мркоњић Град.

Похвале су добили и млади иноватори - тим информатичке секције Гимназије за значајна остварења у области науке и технологије, те Петар Лакић, Владимир Видић и Мирко Галић за посебно испољену храброст и хуманост.

Један од команданата Седме моторизоване бригаде Дане Марић рекао је да је ова бригада дала 310 жртава са темеље Републике Српске и да им ово признање много значи.

"Признање посебно значи породицама погинулих и несталих бораца. Не треба да заборавимо наше другове и треба да наставимо да развијамо нашу Републику Српску", нагласио је Марић.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су хор и оркестар Српског пјевачког друштва "Јединство", глумци Народног позоришта Српске Иван Перковић, Горан Јокић и Мирела Предојевић, глумац Градског позоришта Мркоњић Град Небојша Калаба и  Дјечији хор "Мали принц".

Свечаности су присуствовали Његово преосвештенство валдика бихаћко-петровачки Сергије, као и бројни представници јавног и политичког живота Републике Српске.

Свечана академија је само један у низу догађаја посвећених обиљежавању Дана општине.


  • 5.2.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD