Служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју поводом Дана општине

У капели Светог апостола Марка у Мркоњић Граду данас је, поводом Дана општине, служен парастос за страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу.

 

Начелница Дивна Аничић  честитала је свим становницима Дан општине. „Четврти фебруар је нама и тужан и радостан дан, осјећања су нам помјешана. Прво због свих оних које смо изгубили и који су дали животе , а друго зато што смо се ипак вратили и дигли град из пепела. Од 1996. године до данас је примијетан велики напредак у општини и трудићемо се да и даље радимо и да бринемо о породицама погинулих", истакла је Аничићева.

Предсједник предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић напоменуо је какав се стравичан злочин десио овдје, а за који није нико одговарао. „Оно што је позитивно је то што је Србија покренула пријаву против Четврте гардијске бригаде, за злочин у Бравницама код Јајца, и то можемо посматрати као први корак у рјешавању злочина у операцијама Маестрал и Јужни потез.“

Здравко Караћ, који је у масовној гробници пронашао брата Недељка и пуницу Милеву Лекић, каже да је присуствовао ексхумацији од првог до посљедњег дана.

"Изгледало је страшно, тијела масакрирана, примјећивало се везање ужадима, ударци тупим преметима, страшно. Сумњам да ће тај предмет који је додијељен Суду и Тужилаштву БиХ бити ускоро ријешен", рекао је Караћ.

Парастосу су присуствовали, између осталих, потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић и народни посланик Зоран Тегелтија.

Дан општине је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Српске. Међу ексхумираним је десет жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.

 

Дан општине се наставља обиљежавати вечерас, када је планирана свечана академија на којој ће бити уручене захвалнице и повеље заслужним појединцима и колективима.

  • 4.2.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD